Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Peeter Espak: EKRE tõusu taga on eestlased, mitte vene valija

-
23.09.2021
EKRE kongress
© UU

„Viimaste reitingute järgi on EKRE murdmas esierakonnaks, samas kui Reformierakonna toetus on kolinal kukkunud. Mis on selle juurpõhjused ja kes on trendide taga?“ küsib Peeter Espak Ühiskonnauuringute Instituudist oma Eesti Päevalehes ilmunud arvamusloos.

„EKRE head toetusnäitajad ja Reformierakonnale kandadele astumine pole iseenesest märkimisväärne üllatus, sest nende toetus on olnud stabiilselt tõusutrendis pikemat aega. Peamised toetajad on mehed, kuid ka naiste osakaal on tõusnud. Ja ekslik oleks arvata, et EKRE kosub venelaste arvelt. Nende põhitoetajad on ikka eestlased,“ kinnitab Espak.

Viimasel nädalal ajakirjanduses laialdaselt kajastamist leidnud Mart Helme ja MTÜ Eesti Vanemad juhtfiguuride kohtumist nimetab ta ajakirjanduslikuks virvenduseks. “Sellised katsed ühte või teist erakonda ette võtta annavad tihtipeale hoopis vastupidise tulemuse. Oleme seda ju ennegi näinud, et ajakirjanduslik kampaania või hukkamõist mingi fooni loomiseks ei pane valijat oma eelistustes kiiruga ümber orienteeruma,“ lisab Espak.

Ta ütleb, e Mart Helme seletus, et väidetavate „kremlimeelsetega“ koostöö osas nõustumine oli lihtsalt kohtumine rahvaga, on täiesti usutav.

Rääkides Reformierakonnast ütles Espak, et talle endalegi ei meeldi, kuidas valitsus on korraldanud vaktsineerimist. Samuti on inimestel teravalt meeles ladude skandaal, siia lisab ta orkestrite sulgemise teema, mis paljusid pahandas.

Espak: „Reformierakond on jätnud väga ebakindla mulje. Nad näivad erakonnana, kes ei saa hakkama. Viirusekriis, eri tekkinud pinged ja skandaalid ning juhtimises ebakindlana näimine kõik koos ehk ongi praeguse languse taga.“