Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

PERSOON Helle Kullerkupp: „Poliitika on siis räpane, kui poliitik on räpane“

-
26.09.2021
Helle Kullerkupp

Helle Kullerkupp on rõõmsameelne ja särav naine, hariduselt ämmaemand, kellest sai pärnakas kuusteist aastat tagasi ning EKRE liige kaheksa aasta eest.

Hele, kuidas teist sai pärnakas?

Otsustasin elus uue lehekülje keerata ja Pärnusse kodu rajada. Tulin Pärnusse elama, omamata siin ühtegi sõpra või tuttavat. Olin ammu unistanud, et minu kodu on mere ääres ja saigi unistus teoks.

Olen üle kahekümne aasta haiglas töötanud ja sadu lapsi ilma aidanud. Eesti taasiseseisvumise algusaastatel hakati rääkima loomulikust- ja peresünnitusest ning avati igas haiglas  sünnituseks ettevalmistavaid perekoole. Olin rajajate meeskonnas ja olles 12 aastat Rakvere haiglas naisteosakonna vanemämmaemand, õnnestus seda kõike ellu viia. Lõpuks sünnitasin planeeritult oma kodus viimase tütre. See oli sensatsioon, et sünnitusosakonna vanemämmaendal ei sobinud haiglas sünnitada! Tegelikult oli see tõestuseks iseendale, et kodusünnituse teooria töötab.

Tütreid on mul kaks, kellest vanem elab edasi Rakveres ja kasvatab hobuseid, on vanaisa geenide mõjul nais-sepp, rautab hobuseid ja õpetab lapsi ratsutama. Teine tütar õpib Sisekaitseakadeemias ja harrastab tipptasemel kergejõustikku. Peres on kasvanud ja koolitatud ka elukaaslase kaks last, kes on valinud ämmaemanda ja arsti elukutse, nüüd juba töötavad spetsialistid, seda küll Tartus. Kokku on meil elukaaslasega neli last ja neli lapselast.

Pärnusse elama asudes arvasin olevat võimaluse avada ettevõtjana ämmaemanda praksise, kuid tohutu bürokraatia, IT- lahenduste kulukuse ja keerukuse tõttu jäigi see ainult unistuseks. Kuna olen alati olnud loomuliku- ja loodusravi usku ja mind on huvitanud paljud alternatiivsed- ning rahvaravi meetodid, siis Pärnus kujuneski nii, et minu ümber hakkasid koonduma selliste oskuste- ja haridusega inimesed, kes moodustasid alates 2007. aastast suurepärase meeskonna. Ise olen palju juurde õppinud täiendmeditsiini alasid, mis aitavad igapäevases töös inimeste probleeme paremini mõista ja meeskonda juhtida. Täna on Tervistav Stuudio enamusele pärnakatele tuttav.

Miks ja millal otsustasite liituda EKRE-ga? Kuidas üldse tekkis huvi poliitika vastu?

Mind pole varasemalt kunagi poliitika huvitanud, kuid algas masuaeg ja ühiskonnas püsis depressiivne õhkkond. Olin viis aastat töötanud ja juhtinud Tervistavat Stuudiot kui mulle korraldati „nõiajaht” ja „näidispoomine”. Spetsiaalselt saadeti „kliendid”, kes peale visiiti läksid politseisse avaldust kirjutama ja Pealtnägijasse lugu tegema. Isegi riigi poolt määratud advokaat küsis: „Kellele sa ette jäid?”. Läbisin selle korraldatud jahi ja tulin välja veelgi tugevamana ja mässumeelsemana, kui kunagi olin olnud. Ülekohtu ja ebaõigluse tunne oli kasvanud nii suureks, et kui juhtusin Pärnu raamatukogus kuulma EKRE esimehe Mart Helme kõnelemist rahvaga, sain aru, et see on just minu erakond ja konservatiivne maailmavaade võib Eestimaal veel midagi muuta. Aasta oli siis 2013. Sellest päevast peale olen konservatiivne rahvuslane. Seisan  eesti meele, keele ja kultuuri eest iga päev ja igal ajal. Olles erakonnas koos kogenud poliitikutega, olen hakanud maailma mõistma palju sügavamalt ja taustsüsteemis. Miski pole nii lihtne ja ilus (täna ka hirmutav), nagu inimestele iga päev meediast välja paisatakse.

Kas poliitika on räpane? Millised iseloomuomadused peaksid heal poliitikul olema?

Poliitika on siis räpane, kui poliitik on räpane. Kui maailmavaade on ideoloogiliselt paigas, siis ei saa räpasust tulla. Iseendaga tülli minna ei saa. Kui oma mina maha surud ja teed teiste või muu mõjuri järgi, siis on sisemine konflikt sisse kirjutatud. Üks vale vallandab järgmised ning lõpuks ei tea ise ka, kes sa oled või mis asja ajad. Selliseid inimesi nimetatakse tuuletallajateks ja poliitprostituutideks.

Poliitikas oleval inimesel peab olema idee või eesmärk, miks ta  seda teeb. Kahjuks on enamusel tänastel poliitikaga leiva lauale saajate hulgas mugandunud ja kasuahneid, eneseimetlejaid ja päriselu taju kaotanud inimesi. On riigivargaid ja korruptante. See tuleb sellest, et ametnikul või poliitikul on võimalus jääda pikaks ajaks turvalisse süsteemi ja ringkaitsesse. Seotus ja turvalisus tuleb nn toiduahelate ja siseinfot valdavates süsteemides olemisest. Juhtivad ametnikud ja poliitikud ei peaks üle kahe valimistsükli olema. Iga tippjuht ja poliitik peab saama valida oma meeskonda ja “eelmise isanda jüngrid” peab saama välja vahetada. Näiteks ministri kantslerid ja asekantslerid peavad ministriga kaasas käima. Ei saa tahta uusi tuuli kui süsteem on kõik vana. Pean oluliseks ka seda, et minister olgu oma valdkonna spetsialist. Täna juhivad suuri olulisi süsteeme erialavõõrad poliitikud.

Äsja valiti Eestile president. Millist presidenti Eesti teie arvates vajab?

Eesti ei vaja üldse presidenti. Meie väikese maa ja rahvaarvu juures on presidendi institutsioon liigselt kallis pidada. See on uhkeldav, eputav ja priiskav ametikoht, kus puudub reaalne võim. Meil on Põhiseaduse järelvalvaja üiguskantsler ja peaminister peaks riigi A ja O olema, kes esindab ka rahvusvahelliselt oma valitsust. Sirge seljaga tuleb seista rahvusriigi kestmise eest. Tugev sisemajandus ning diplomaatiline välispoliitika saavad olla võtmeks, kuidas väikesed rahvad selles rahvaste paabelis ellu jäävad.

Millist linnapead vajab tänane Pärnu?

Linnapea on nagu peaminister, kes vastutab oma valitsuse töö ja toimimise eest, nagu dirigent, kes teab millised orkestrandid ja muusika tema käe all hakkavad eesmärki täitma. Seega peab ta hea suhtleja, diplomaat ja laia silmaringiga juht olema. Peab julgema muutusi teha, olema kriitiline, aus  ja objektiivne. See eeldab puhast minevikku ja toiduahelate puudumist. Loomulikult peab ta olema esinduslik ja intelligentne autoriteet.

Millised teemad või valdkonnad on kõige rohkem teie südames ja mida tahaksite volikogus ära teha?

Kuna olen ikkagi meedik, siis minu mõtlemine ja tegutsemine puudutab inimeste tervist ja sotsiaalsete heaolu. Amburi sodiaagi märk annab mulle õpetaja ja juhi omadused, kuid kõige rohkem paneb mind tegutsema ebaõiglus ja ülekohus. Olen märganud, et just nende teemadega on inimesed minu poole pöördunud. Volinik ongi see, kes esindab oma valijaid/kodanikke erinevates küsimustes ning on neile kontaktiks valituse- ja võimu vahel. Aitab nõu ja jõuga nii avalikult kui individuaalselt.

Minu maailmavaade on konservatiivne, kristlik ja rahvuslik. Olen ise tervisliku eluviisiga, loodust ja loomi armastav. Soovin Pärnusse rohkem parke, jõeäärse ala mänguväljakuid, spordiplatse,  kohvikuid ja butiike. Peab tekkima jõepromenaad koos vaba aja veetmise võimalustega. Kesklinna ja jõeäärse ala arendamine, koos uue silla valmimisega, peab olema järgmise nelja aasta prioriteet.

Pean oluliseks, et Pärnus saavad areneda ja kanda kinnitada paljud keskmised- ja väikeettevõtjad. Linnavalitus peab olema selleks esimene abimees, kes ütleb, kuidas saab, aga mitte ei otsi põhjuseid, miks ei saa. Ettevõtlus vajab töökäsi ja siin saab linn aidata kodu rajamiseks noortele peredele tasuta elamumaa andmisega. Näen isegi uue eramute arenduse väljaehitamist, kus tulevikus on oma lasteaed, algkool ja kaubandus-teeninduskeskus. Pärnu linnal maad ju on. Alustada tuleb üürikorteritega elamute ehitamist. Kitsastes majandustingimustes pole enam võimalik panga tingimustest tulenevalt kodulaenuga kodu rajada. Kui perekonnad või siia tulevad spetsialistid saavad mõistliku üürihinnaga kaasaegse kodu, pole meil perede tulemisega ja kasvamisega probleeme. Meil on lasteaiad ja koolid, mis ei tohi tühjaks jääda, sest siis lõppeb ka Pärnu linna areng,

Kui on töökäsi, siis tulevad ka suuremad ja rahvusvahelised ettevõtted. Saame konkurentsi- võimelise töötasu ja püsiva tööjõu omal maal. Ootame kodumaal tagasipöörduvaid tööinimesi ja sellega tagame perekondade püsimise ning normaalse elu lastele perekonnas.

Mida te Pärnu juures kõige rohkem armastate?

Pärnu on suurepärane linn elamiseks, puhkamiseks, kultuuri ja kõiksugu spordi harrastamiseks. Kõik on kompaktne ning käe–jala juures. Kesklinna piires on jalgsi või jalgrattaga võimalik kogu oma elu ja töö korraldada. Samas võid tööpäeva õhtul mereranda või parkidesse puhkama minna, nautida puhkust nagu turist. Vaba aega võid sisustada koduaias potipõllumees olles või kontserdimajas klassikalist muusikat nautides. Siin on nii palju võimalusi ja see on kõik siin samas, tule ainult kodust välja ja naudi kõrgkultuuri!

Mis on teie sõnum valijatele? Miks nad peaksid just EKRE-t valima?

Keerulistel aegadel tuleb pea selge ja süda õiges kohas hoida. EKRE seisab kõigi Eesti kodanike heaolu eest. Hoiame oma kultuuri ja keele siin maanurgas puhtana, toetama üksteist kogukondades, oleme linna valitsemises ausad ja läbipaistvad. Ei mõttetule bürokraatiale ja ametkondade arrogantsusele! Jah noortele peredele, ettevõtlusele, tervislikule eluviisile!

Kes soovib, et Pärnu linn jääks eestimeelseks peresõbralikuks ja kauniks ning puhta keskkonnaga arenevaks kodulinnaks, kus on kõigil kodanikel hea elada, võib mulle hääle anda. Kui sa ei tegele poliitikaga (poliitikute valimistega), siis poliitika tegeleb sinuga ikka ja  igal sammul ja iga päev, sinu elu mõjutades. Kirumisest ja virisemisest ei muutu midagi. Anna siis vähemalt oma hääl enda poolt valitud kandidaadile, et tema teeks ja seisaks sinu ideede ja mõtete eest. Selleks ju linnas volikogu ongi, et valijate soovid ja küsimused linna valitsejatele esitada. Linnavolikogu volinikud on oma valijate hääletorud ja eestseisjad neljaks aastaks. Tee tark valik ja sul on esindatus linna asjade korraldamises olemas!

Millega sisustate oma vaba aega?

Meie pere on läbi mitme põlve olnud hobuse- ja koerainimesed, oleme loodusesõbrad ning tervislike eluviiside pooldajad. 36 aastat tagasi ostsin oma esimese saksa lambakoera ja kõik need aastat on minu kodus seda tõugu koerad olnud kui pereliikmed. Kõige rohkem on mul neid olnud viis ja täna on kolm. Koertega tegelemine annab tingimusteta sõpruse ja ustavuse naudingu. Koerad on head kaaslased ja pingete maandajad, viivad sind jalutama ja loodusesse, on alati ustavad ja andestavad. Unistan omada kunagi oma hobust, kellega kihutada mööda mereranda ja metsi.

Parim lõõgastumine on lugemine ja reisimine. Loen väga erinevat kirjandust; terviseteemadest, elulooraamatutest  kuni ajalooromaanideni. Enamasti on pooleli mitu ramatut, mida saab siis vastavalt sisetundele lugeda ja loen igal õhtul. Olen seitse aastat klaverimängu õppinud ja sellest ajast on muusikaarmastus elustiili osa. Laulame elukaaslasega EKRE segakooris ja pere keskel lõbustame endid suupilli-, akordioni- või klaverimänguga. Klassikalist muusikat armastan üle kõige.

Väga armastan reisida ja avastada erinevaid kultuure ja inimesi. Eriliselt südamelähedane on kreeka kultuur. Sellele maale reisiks alati. Koduaias on minu hoolitsuse all roosid ja liiliad, mida siin liivasel maal on päris keeruline hästi kasvatada.

 

Agnes Pulk