Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Malle Pärn: me peame uuesti õppima üksteisest lugu pidama!

-
27.11.2021
Kolumnist, näitleja, teoloog ja rahvuskonservatiiv Malle Pärn.
© UU

„Novembri alguses helistas mulle ajakirjanik Tiina Laura Kimmel ja soovis esitada paar küsimust vaktsiinide teemal. Vastasin, et ma ei anna telefoniintervjuusid, saatku mulle küsimused. Saatiski. Vastasin.

Teisipäevases (23. november) Postimehes oli mõni lause sellest intervjuust avaldatud artiklis “Kuraditosina vandenõuteoreetiku valeväited loputavad eestlaste aju”.

Juba pealkiri ütleb, et tegemist on propagandaartikliga. Kes ei taha vaktsiini, kes ei kuula valitsuse sõna, selle aju on “loputatud”?

Artikli all on ära toodud ka nende 13 “vandenõuteoreetiku” nimed (koos hinnangutega), kes vaktsiiniusklike meelest “eestlaste ajusid loputavad”. Minule olid need nimed võõrad, mõtlesin, et mu teadmised on kehvapoolsed, et kurb küll, kui ma isegi ei tea, kes mu aju loputamas käivad, aga mind lohutas juba esimene kommentaar, loodan, et selle kirjutaja lubab mul seda laenata:

“Suht mõttetud nimed on välja toodud. Artikli autorid kas pole teemaga eriti kursis või ei soovi sihilikult esitada nende professorite ja teadlaste nimesid, kes teadusele toetudes oskavad ja julgevad järeldusi teha. Ja neid on palju rohkem kui 13.”

Jah, kummalt poolt vaadata, mõnede meelest loputavad paljude eestlaste ajusid hoopis vandenõupraktikud, need, kes oma tegevuse ja reklaamidega kaasa aitavad salakavalate vandenõude elluviimisele.

Vandenõuteoreetikuteks nimetatakse aga neid, kes vandenõusid paljastada püüavad. Ja nemad ei loputa ajusid, vaid jagavad seda informatsiooni, mida nad peavad tõeseks. Nõnda ütlevad ju ka vandenõupraktikud enda kohta? Teadus oleks nagu ikka mõlemal poolel, teadus teaduse vastu, usk usu vastu?

Ajuloputus tähendab valele toetuva ideoloogia teadlikku pealesurumist, mitte tõe levitamist.

Aga ehk olekski meil vaja üht päris korralikku ühiskondlikku ajusauna, et kõiksugu kveerteooriad ja muud hullused kergeusklike inimeste ajudest välja loputada?

Pakun (Postimehe poolt vabaks jäetud) terve intervjuu avaldamiseks Uutele Uudistele.

Vastasin Tiina Laura Kimmeli esitatud küsimustele nõnda:

K: Mis Teie arvates hetkel suurim probleem on, et meie väike rahvas nii kõvasti koroonakriisis tülli on pööranud?

V: Tõesti on kummaline, et inimesed nii üksteisele kõri kallale lähevad. Äkki on vaktsiini kõrvalmõju? Me peaksime ju kokku hoidma, haigus peaks olema meie ühine vaenlane? Sellepärast me temast võitu ei saagi. Kriis on ju õppetund. Me oleme midagi valesti teinud. Kuulame ometi üksteist!

Ainult vaktsiin ei ole lahendus!

Vabadustarmastav inimene hakkab ju vastu, kui talle midagi väga agressiivselt peale surutakse. Seda tehakse praegu ju lausa hüsteeriliselt. Sõimates, ähvardades, sildistades, valetades.

Mu meelest on seda kriisi väga saamatult juhitud. Terveid tuleb õpetada oma immuunsüsteemi tugevdama ja haigeid tuleb hakata kohe ravima, mitte saata nad koju ootama, kuni väga halb hakkab.

K: Kuidas Teie arvates kriisi situatsioonis infoga on? Kas seda on palju, vähe, on see vastandlik?

V: Kes tunneb huvi, see leiab üles sellise info, mis temale tundub loogilise ja usaldusväärsena. Terves maailmas käärib ju nii-öelda vastupanuliikumine, on väga palju teadlasi, kes ütlevad, et massvaktsineerimine on vale, et pandeemia ajal ei tohigi vaktsineerida, sest viirus muteerub. Mis ongi ju juhtunud? See “uus laine” levib ju vaktsineeritute kaudu?

Aga ravi kohta saab infot küll ainult sotsiaalmeediast.

K: Kust peaks tavaline inimene info saama, ja keda kuulama?

V: Muidugi oleks ideaalne, kui rahvas saaks usaldada nii poliitikuid kui ka meediat, meil seda enam paraku ei saa. Ei saa ju tõsiselt võtta naeruväärseid reklaame – Pane õlg alla! Ära kõhkle! Telepilt näitab aina süstlaid ja süstimisi. Ja ka vihased rünnakud “vastutustundetute” kahtlejate pihta valavad õli tulle. Konservatiivsed portaalid annavad õnneks ka võimaluse piiluda “sõnakuulmatute” teadlaste telgi taha.

K: Hetkel tundub, et vaktsiini pooldajad saavad infot ühest kohast, kuid vaktsiinivastased teisest. Kas teile tundub samuti? Oskate öelda, kust pärineb ühe ja teise leeri info?

V: Ideoloogia toetub alati valeterminitele. Ma ei nimetaks kedagi vaktsiinivastaseks, “vastane” on halvustav silt, – kus inimesi hakatakse sildistama, seal lõpeb dialoog. “Vastasele” lüüakse tempel peale.

Meil on praegu tegemist kahtlejatega ÜHE konkreetse (eksperimentaalse!) vaktsiini kahjutuses ja vajaduses.

Inimene, kes suhtub vaenulikult kõigisse, kelle vaated on teistsugused, on vaimselt piiratud. Rahva juhid peaksid olema targad inimesed.

Eks mingis mõttes meil ongi nagu ususõda, kumbki pool USUB ju oma allikaid. Siiski tundub, et vaktsiini poolel on nii-öelda poliitiliselt “kuulekad” ja teisel pool need, kes ametlikku meediat ei usalda. Isemõtlejad. Kahtlejad. Ja neid on kogu maailmas.

K: Teie isiklikult, kust saate Teie info, et viimasel meeleavaldusel nimetasite vaktsiine mürgisüstideks?

V: Mul on väärikas sõpruskond, kes jagab usaldusväärset  informatsiooni. Nende hulgas on ka meedikuid ja teadlasi. Me arutame olukorda omavahel. Me kaalume ja võrdleme erinevaid allikaid ja juhtumeid. Paljud inimesed on surnud vaktsiinisüsti tagajärjel, paljudel on väga suured tervisekahjustused. Neid inimesi isegi ei uurita. Miks?

See ei ole vaktsiin, see on eksperiment, ja nüüd on ju näha, et see ei kaitse inimesi koroona eest. See teenib meeletuid kasumeid tootjale, kes selle eest üldse ei vastuta! Kuidas ma saan usaldada tootjat, kes ju sellega tunnistab, et ta isegi ei tea, kas see on ikka piisavalt kahjutu? Kui ta teaks, siis ta ju vastutaks ja maksaks kompensatsioone? Nii tekibki kahtlus, kas ei ole selle taga midagi nii halba, et ta ei jaksagi vastutada, kui kõik tagajärjed ilmsiks tulevad?

K: Kirjutate Objektiivis ja Uutes Uudistes. Kust pärineb nende väljaannete info?

V: Seda tuleb küsida nendelt, kes teevad uudiseid, mina kolumnistina reageerin enamasti sellele, mis meil avaldatakse, kas meedias või konservatiivsetes portaalides. Vaadake, liberaal ei ole enam usaldusväärne, sest tema nõuab teistelt sallivust, aga ise on sallimatu. Ja tõde on tema jaoks suhteline mõiste.

Küsimus pole selles, kust võetakse informatsioon, see on tänapäeval kõigile võrdselt kättesaadav. Inimene valib selle info, mis tundub talle usutavam, tõenäolisem, meile on antud mõtlemisvõime ja tõetunnetus. Valel on ju lühikesed jalad? Mõtlev inimene töötleb informatsiooni oma mõttes ja meeltes. Inimene on suuteline järeldusi tegema kõigest, mida ta näeb ja kuuleb ja loeb. Aga ideoloogid peavad inimesi lollideks, kes peavad vastuvaidlematult nende sõna kuulama.

Maailm on ju lahti, internetist on võimalik leida ka mittepoliitiliste teadlaste esinemisi, kes tahavad koroonat ravida, mitte raha saamise eesmärgil inimkatseid teha. Nemad ei saa sellest mingit isikliku kasumit, nad hoolivad inimestest, nad ei suhtu nendesse kui statistilistesse numbritesse. Ja vaktsiinide pealesurujad, kelle käes on võim, kiusavad neid selle eest.

K: Kas usute meie arste ja teadlasi? Miks?

V: Ma pean arstidest ja õdedest sügavalt lugu. Kahjuks tundub, et meil on meditsiinisüsteem praegu allutatud poliitikale ja rahale. Haiglad teenivad koroonaga miljonilisi kasumeid? Ja valitsus ei saa oma tööga hakkama.

Aga teadlasi on nii- ja naasuguseid. Teadus ei olegi ju kunagi absoluutne ja jäägitult ühel nõul? Miks vaigistatakse selles vaktsiinis kahtlejad? Miks meil ei lubata kasutada ravimeid, mis on teistes maades inimesed edukalt terveks teinud? Miks need maha tehakse? Kui meil on kriis, siis tuleks kasutada kõiki võimalikke vahendeid, et inimesi ravida!

Vaktsineerimisest on tehtud mingi surmaähvardusel sunduslik sektantlus, mis kangesti lõhnab vandenõu (mitte teooria, vaid praktika) järele. Tõepoolest, küsin veelkord, nagu küsisin Vabaduse väljakul: MIS nii jubedat on selles vaktsiinis, et keegi ei tohi sellest ilma jääda?

Miks ei jäeta rahule läbipõdenuid, neid on meil juba väga suur hulk? Sundvaktsineerimine on kuritegu, ja laste vaktsineerimine on eriline kuritegu!

Ühiskond püsib vastastikusel usaldusel, kui juhid kaotavad mõtlevate inimeste usalduse ja toodavad ideoloogilist propagandat, siis olemegi kreenis ja ummikus. Poliitikud peaksid oma vigu tunnistama.

Me peame uuesti õppima üksteisest lugu pidama! Rahva juhid on rahva teenrid, mitte isandad!“

Malle Pärn, rahvuskonservatiivist teoloog, näitleja ja kolumnist