Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

OTSE AMEERIKAST: EKRE kokteiliõhtu Washingtoni otsustajatega

-
11.12.2021
Washington
© Scanpix

Kui saabub kutse tõeliselt Washington DC siseringi legendilt proua Katja Bullockilt, siis ei saa kohale minemata jätta. Proua Bullock on töötanud presidentide Ronald Reagani, George Bushi ja Donald Trumpi administratiivassistendina ja personali värbamise spetsialistina.

Inglise keeles on selle ametikoha nimi Operations Officer in the Office of Presidental Personnel. Donald Trump määras ta isegi föderaalametnike palga küsimustega tegeleva komitee konsultandiks (Federal Salary Council).

Kuna tegemist oli valitud seltskonnaga nagu koduste koosviibimiste puhul ikka, oli külalisi kahekümne ringis. Üheks neist Jim Shalleck, Marylandi osariigi kandidaat peaprokuröri ametikohale.

Mike Calamus ja mina esindasime kohalikke eestlaseid. Mike Calamus on eduka firma Calamus Enterprises asutaja ja omanik, mis osutab erinevaid teenuseid riiklikele objektidele nagu Valge Maja, sõjaväebaasid, lennujaamad jne. Samuti on ta aktiivne poliitilistes ringkondades ning pühendab palju oma niigi tiheda töögraafikuga ajast ning ressurssidest Eesti tutvustamisele ning sidemete loomisele kohaliku eestlaskonna ja mõjuvõimsate tegijate vahel. EKRE USA esimehena on ta kohtunud näiteks president Donald Trumpi ja Mike Pompeoga (endine CIA peadirektor ja riigisekretär).

Aukülaliseks proua Bullocki elegantses kõrghoone katusekorteris tol õhtul oli Bob Ehrlich, endine Marylandi osariigi kuberner. Princetoni haridusega advokaat Bob Ehrlich on olnud ka USA kongresmen. Härra Ehrlich kõneles oma uusima raamatu saamisloost. “Original, Unconventional & Inconvenient – Donald J. Trump and his MAGA Movement” ehk siis eestikeelne pealkiri võiks kõlada umbes nii “Originaalne, ebatavaline ja tülikas – Donald J. Trump ja ta MAGA (Make America Great Again) liikumine”. Raamat käsitleb seda, kuidas D. Trump võitis 2016. aasta presidendivalimised ülekaalukalt rahva poolehoiuga, mis üllatas aastakümneid Washington DC-s vegeteerinud poliitikuid ning ajas segi mitmed globaalsed plaanid.

Kuna töötan ajaloo valdkonnas, siis on ammu selge, et enamus maailma poliitilisi otsuseid ning suuri äritehinguid on alati tehtud just sellistes väikestes eksklusiivsetes ringides. Õukonnaballid, intelligentide salongiõhtud, diplomaatilise korpuse pidulikud vastuvõtud, dineed kutsutud ja hoolikalt välja valitud tegelastele…

Ametlikud viisakusekskursioonid, stamplikud koosolekud või paariminutilised keskustelud kusagil koridori lõpus klapptoolidel, et lihtsalt samale fotole pääseda, ei pruugi anda sama mastaapseid tulemusi kui inimestega isiklikult vestelda vabamas seltskonnas, neid otse tundma õppida kui isiksusi, mitte ametnikke, ja vennastuda kasvõi ühise hobi raames.

Proua Bullock on šarmantne kui legendaarne Jackie Kennedy. Kuigi me polnud varem kohtunud, tervitas ta mind ja Mike Calamus´t kui ammust sõpra. Kindlasti imponeeris talle kui Saksa päritolu daamile ka see, et saabusime just täpselt siis, kui suur seinakell lõi kell seitse õhtul, ehk just see 19.00 mis kutsel märgitud oli.

Akendest avanes ilus vaade tuledes sillerdavale linnale. Kogenud võõrustajana oli menüü koostatud arvesse võttes, et tegemist oli kokteiliõhtuga, nii olid kõik suupisted mugavalt väikesed, kuid maitsvad ampsud, mida ühe käega lihtne hoida ja ringi liikuda, et kõigi külalistega vestelda.

Kui kuberner Ehrlich kuulis, et Mike ja mina oleme eestlased ja nõukogude aja lapsed, sattus ta lausa vaimustusse ning toonitas, et me peaksime oma eluloost alati ja igal pool rääkima. On ju totalitaarne ühiskond ameeriklaste jaoks midagi sellist, mida nad ise kogenud ei ole. Veel.

Konservatiivid püüavad ameerika ühiskonda hoiatada pealetungiva vasakliberalismi ja kommunismi ohtudest ning meiesuguste inimeste isiklikud kogemused pakuvad paljudele suurt huvi.

1985. aastal andis endine KGB agent Juri Bezmenov USAs teleintervjuu reporter G. Edward Griffinile, teemaks kommunistliku ülevõtmise neli staadiumit. Need on demoralisatsioon, destabilisatsioon, kriis ja normaliseerimine. Ma ei hakka siin pikka intervjuud ümber jutustama; kes sellega veel ise tuttav ei ole, leiab internetist.

Bezmenovi poolt kirjeldatud ajupesumeetod on olnud jahmatavalt efektiivne isegi kommunistliku diktatuuri eest pagenud siinsete väliseestlaste ridades, kes jutustavad küll oma vanemate või endi sõjaõudustest või pagulaslaagri aastatest, ent keelduvad nägemast praegu toimuvat tahtlikku destabilisatsiooni. Isegi Eesti kultuuriloo ehedana hoidmine on vasakliberaalide meelest nüüd rassistlik ja ksenofoobne tegevus.

Meil oli väga põnev vestelda USA poliitikas töötavate inimestega, kelle igapäeva töö on superriigi siseasjade ning välissuhete kujundamise juures tegev olla. Intelligentsete ja laia silmaringiga inimestega vestlemine on alati inspireeriv.

Siseringi sahinad muuseas on, et kui järgmistel presidendivalimistel võidab vabariiklaste kandidaat, on Bob Ehrlich’ile koht valitsuskabinetis kindlustatud. Vabariiklaste võit on praeguse seisuga enam kui kindel, sest inflatsioon on 40 aasta kõrgeim ning hinnad tõusnud 6.8%

Ave Maria Blithe, USA