Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Lisaeelarve jätab kultuuri nälga: valitsus toetab kõigepealt teisi, kui üle jääb, siis omasid. Aga ei jää

-
09.05.2022
Tiit Terik
© Riigikogu

Kultuuriminister Tiit Terik (Keskerakond) sai Eesti Näitlejate Liidu ning Eesti teatri-, filmi-, muusika-, muuseumi- ja kunstirahva ühispöördumise, milles soovitakse koroonapiirangutest tekkinud kahjude kompenseerimist ning raha vabakutseliste loovisikute loometoetusteks.

Eesti Näitlejate Liidu esimees Tõnn Lamp pöördus kultuuriminister Teriku poole palvega leida raha vabakutseliste loovisikute loometoetusteks. Liit on toetuste maksmiseks ära kasutanud 2022. aastaks antud raha, millest sai loometoetust 27 loovisikut.

„Alates vahendite lõppemisest on loometoetuse taotluse esitanud 15 loovisikut, kelle taotlused on tulnud tagasi lükata. Taotluste arvu põhjal näeme, et koroonakriisi tulemusel tekkinud abivajadus on jätkuvalt suurem kui kriisieelsetel aastatel,“ selgitas Lamp Postimehele.

Näitlejate liit palub kultuuriministril leida täiendavaid vahendid loometoetuste maksmiseks vabakutselistele loovisikutele.

Kultuuriminister Teriku sõnul ei mahtunud kultuurinimeste toetamine lisaeelarvesse.

Kultuurivaldkonnast on Riigikogule esitatud lisaeelarves rõhk kultuuriministeeriumi korraldatavad kohanemisprogrammidel ning täiendaval keeleõppel Eestisse jõudnud sõjapõgenikele.

„Kahjuks muud teemad, nagu pöördumises tõstatatud kultuurivaldkonna toetamine 2021. aasta kriisi mõjudega toimetulemiseks, selle lisaeelarve tegemisel fookusesse ei mahtunud,“ märkis Terik oma vastuses.

Nii, et valitsusel ikka sama käekiri – kõigepealt teistele, seejärel toetame omasid, kui üle jääb. Aga nagu näha, ei jää.