Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Perekond Poolametsa tori hobune pärjati parima tiitliga

-
21.08.2022
Hurman Toris

Taasiseseisvumispäeval toimusid Toris üleriigilised tori tõugu noorhobuste jõudluskatsed. Lääne-Virumaal, Kulina mõisas hobuseid kasvatava EKRE volikogu esimehe Evelin Poolametsa ja tema abikaasa, Riigikogu liikme Anti Poolametsa aretatud täkk Hurman sai kolmeaastaste tori täkkude seas parima tiitli.

Hurman on tori tõu esiisaks valitud  täkk Hetmani üheksanda  põlve järeltulija. Teenekas hobusekasvataja Andres Kallaste andis Hurmanile kõrged hinded ning soovitas hobust aretuses aktiivselt kasutada. Sama meelt oli ka endine maaülikooli rektor Olev Saveli, kes peab Hurmani tõuomadusi väga headeks.

Perekond Poolametsad on tegelenud tori tõugu hobuste kasvatamisega üle kuue aasta. Kuus aastat hobuse aretuses pole kuigi pikk aeg ja seetõttu on autasu parima tori tõugu noortäku kasvatamise eest suur tunnustus. Ka varem on nad toonud Torist auhinnalisi kohti.

Evelin Poolamets: „Tori hobune on hea, sõbralik ja kiitmist väärt loom, kelle üle võib uhke olla. Igal rahval oma kultuurtõugu ei ole. Seepärast on auasi, et me nüüd juba ohustatud tori tõugu suudaksime säilitada. Oleme abikaasaga aretajatena püüdnud sellesse oma panuse anda.“

„Mul on hea meel, et maaelumuuseumite alla kuuluv tori hobusekasvandus on saanud uue ilme. Pika ajalooga hobusekasvandus on meie rahvuslik uhkus ning väärib arendamist Pärnumaa turismimagnetiks“ tõdes Anti Poolamets.

Tori hobusekasvandus asutati 1855. aastal Liivimaa Rüütelkonna poolt. Tori tõu aretuse  alguseks peetakse  1892. aastat, mil kasvandusse toodi  sugutäkk  Hetman. Arenev põllumajandus seadis hobusekasvandusele eesmärgi saada suurem, tüsedam, jõulisem ja hea iseloomuga universaalne hobune. Tori hobuse aretuses on taot­letud tema sobivust nii põllutöödeks kui ka sõidu- ja ratsahobuseks. Selleks hakati eesti hobust ristama teiste sobilikeks peetavate tõugudega. Edaspidisele aretustööle andis olulise tõuke 1919. aasta maareform. Eesti Vabariigi põllutööminister andis 1925. aastal välja käskkirja, millega tori-roadsteri tõu nimetus muudeti tori tõuks.  Tänapäeval juhib ja kor­raldab tori hobuse aretust Eesti Hobusekasvatajate Selts. Tori hobune on kantud ohustatud loomatõugude nimekirja.