Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Paremini hoitud Eesti”: Nõo Lihatööstusel on suurte elektriarvete tõttu rasked ajad

-
12.09.2022
Ettevõtjad on elektriarvetega väga suures hädas. Pilt on illustratiivne.
© UU

Nõo Lihatööstuse nõukogu esimehe Simmo Kruustüki sõnul on olukord toiduainetööstustes väga keeruline – näiteks Nõo Lihatööstuse elektriarve oli läinud kuul 250 000 eurot ehk eelmise aasta augustiga võrreldes viis korda suurem.

Kruustük märkis pressiteates, et energia ja tooraine meeletu hinnatõus on tema vaates tekitanud olukorra, kus järgmisel aastal võib olla lihatoodete valik poodides märksa väiksem ning ilmselt ei ole ka mitmed kohalikud tootjad võimelised senisel moel jätkama.

Tema arvates peaks valitsus toetama Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eesti Toiduainetööstuse Liidu ettepanekut piirata energiakandjate hindu ka toidutööstuste puhul.

“Eestis toodetud kvaliteetset toitu ja selle tootjaid tuleb keerulistel aegadel hoida, et meie toidutööstus ei liiguks täielikult välismaiste omanike kätte. See ei ole ka riigi huvides, et ettevõtete kasum viiakse Eestist välja, siinsed tehased pannakse kinni ja tootmine läheb Poola,” lisas nõukogu esimees.

Kõrgenenud energiahinnad mõjutavad väga oluliselt kogu toiduainetööstust, kuna lisaks energiahindadele on meeletu kiirusega suurenenud ka kõik muud kulud, näiteks tooraine, materjalid, transport ja palgad. “Tooraine hinnatõus on olnud tänavu sama hull kui energia kallinemine. Nii sea-, linnu- kui loomaliha hind on kõigi aegade kõrgeim. Hinnalangust pole aga näha, sest Lääne-Euroopat tabas põud ning kallid energiahinnad kimbutavad kõiki,” nentis Kruustük. (BNS)