Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ülikallist rohegaasi müüakse ahnusest

-
17.09.2022
Biogaasi hinnad on laes

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel ei ole biometaani tootmise toetusmeetme tingimustes kohustust toodangut börsihinnaga müüa.

Niisugune mulje on aga biosurugaasi ehk bio-CNGd müüvad Eesti Gaas ja Alexela jätnud. “Erinevate arutelude käigus ministeeriumide esindajate ja kõigi biometaani toota soovivate huvilistega jõuti arusaamale, et biometaani hind peab järgima maagaasi hinda. Selleks seoti biometaani tootmisele makstavad toetused maagaasi hinnaga ning biometaani müügihinnad surugaasimüüjatele samamoodi maagaasi hinnaga. Aluseks võeti kohalik gaasibörs GET Baltic,” sõnas Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov ERRile.

Ka Alexela juhatuse liige Tarmo Kärsna jättis nädala alguses Äripäevaga suheldes sama mulje, ent täpsustas hiljem, et tootjate kohustus müüa gaasi edasimüüjatele börsihinnaga tuleb hoopis sellest, et pangad, kes tootmise rajamist rahastasid, on seda oma lepingutes nõudnud.

Ministeeriumist öeldi aga, et maagaasi börsihinda võetakse aluseks üksnes biogaasi toetuse arvestamisel. Seda, mis hinnaga läheb gaas kaubaks tanklas, riik ette ei kirjuta.

Äripäev kirjutas läinud nädalal, kuidas surugaasi ehk CNG hind on Alexela ja Eesti Gaasi tanklates tõusnud pea 5 euroni kilo kohta, samas kui biogaasitootja Biometaan OÜ müüb oma tanklates Viljandimaal Koksveres ja Pärnu linnas alla 2 euro kilo.