Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

GRAAFIK: Eesti võiks elektrihinda kordades langetada, sest meie energiasõltuvus Venemaast on Euroopa väiksemate seas

-
21.09.2022
Euroopa riikide energiasõltuvus Venemaast

Peaminister Kaja Kallas eksitab metoodiliselt avalikkust, et Eesti kõrgete elektrihindade põhjus on Putini sõda ja Euroopa sõltuvus Vene gaasist. Kallase väide peaks paika ainult juhul, kui ta ei räägiks mitte Eestist, vaid enamikust teistest Euroopa riikidest, kes on olnud sinisilmsed Kremli suhtes ja muutnud end sõltuvaks Vene gaasist.

Aga Eesti ei ole nende riikide hulgas. Teisisõnu, Eesti ei peaks olema elektrihinna poolest Euroopa absoluutses tipus, nagu ta praegu on.

Eestis ei ole elektri puudujääki ja Eesti ei pea elektrit mujalt kalli hinnaga juurde ostma. Ehkki Reformierakond ja sotsid on meeleheitlikult üritanud, ei ole nad suutnud Eesti sõltumatut elektritootmist hävitada. Tänu põlevkivile on meie riigil energeetiline sõltumatus ning Narva elektrijaamadest ning päikese- ja tuuleparkidest piisab riigi elektrinõudluse katmiseks. Aastatel 2019 – 2020 ei lubanud toonane rahandusminister Martin Helme Eesti Energia elektrijaamades kõiki energiaplokke välja raiuda. Eesti suudab toota piisavalt elektrit, et seda välismaale müüa.

Eesti Panga statistika värske kinnitab, et Eesti energiasõltumatus Venemaast on Euroopa väiksemate seas. Meid edestab ainult Taani. Eestile järgnevad sõltumatuse poolest Holland, Rootsi ja Iirimaa. Läti ja Leedu seevastu on meist oluliselt kehvemas seisus. Venemaast kõige energiasõltuvamad riigid on Malta, Slovakkia ja Leedu.

Et aga Eesti valitsus keeldub lahkumast Nordpooli elektribörsilt, ostame me elektrit börsilt kordades kallimalt, kui ise toodame. Kõrge elektrihind on valitsuse teadlik valik ajada sõgedat, Brüsseli poolt ette kirjutatud rohepoliitikat.

Kui see pole kuritegelik skeem elektritootjate nuumamiseks ja sõda oma rahva vastu, siis mis see on?

UU

LOE LISAKS

EKRE volikogu avaldus: Majanduskrahhist päästab ainult elektri hinna langetamine!