Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE saadikud Kaja Kallasele: te ju töötate Kremli hüvanguks, kui te ei aita Ukrainal mobilisatsiooni läbi viia

-
26.10.2022
Helle-Moonika Helme
© UU

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis küsis EKRE saadik Helle-Moonika Helme peaminister Kaja Kallaselt, miks Eesti ei kontrolli mobilisatsiooniealiste meeste viibimist Eestis, mida too põhjendab sellega, et Ukraina ei soovivat seda.

Helle-Moonika Helme küsimus kõlas: “Meie andsime esmaspäeval Riigikogu menetlusse eelnõu, kus me ütleme, et mobilisatsiooni alla kuuluvad Ukraina mehed tuleks saata tagasi Ukrainasse oma kodumaa eest võitlema. Praeguseks on neid Eestisse tulnud päris palju. Ajutise kaitse saanud Ukraina mehi on 6000 ja lisaks siis sellest 61 000-st, kes on deklareerinud piiril, et nad jäävad Eestisse, üle idapiiri tulekul on 49% mehed.

Ajakirjanduse andmeil kavatseb Ukraina lähipäeval välja kuulutada üldmobilisatsiooni, millega kutsutakse armeeteenistusse lisaks kuni 300 000 meest. See tasakaalustaks Ukraina poolel Putini poolt läbiviidud osalise mobilisatsiooni, mille tulemusena samuti võeti armeesse väidetavalt kuni 300 000 meest. Teie olete kogu aeg toonitanud, et Ukraina võitleb ka meie eest ja meie oleme selles seisukohas teiega igati nõus ja sellega päri. See aga tähendab, et meil lasub otsene moraalne, aga otsene kohustus saata ükskõik mis põhjusel ja ükskõik kustkaudu meile tulnud Ukrainas mobilisatsiooni alla kuuluvad mehed Ukrainasse, et kiirendada sõja lõppu ja kindlustada, et Ukraina väljub sellest võitjana.

Kas teie ja teie erakonna fraktsioon toetab meie sellekohast eelnõu ja kas teie valitsuse esindajana ja suure Ukraina sõbrana, nagu me kõik siin oleme, olete valmis Ukraina valitsust selles osas aitama ning kõik Ukraina mehed, kes Eestis viibivad, nii-öelda kokku koguma ning toetatult, näiteks koos varustuse ja miks ka mitte Eestis läbi viidud sõjalise kiire ettevalmistusega, organiseeritult Ukrainasse toimetama?  Ja et see üle idapiiri tulnud Ukraina mehed, te ütlete, et nad tulevad transiidina, lähevad Ukraina poole tagasi, Venemaa vastu võitlema. Ma ikkagi tuletaks meelde, et Venemaal on ajalooline kogemus, raudse eesriide kogemus väga tugev olemas. See on nagu täiesti loogika vastane, et nad lasevad täisjõus mehed üle oma piiri Eestisse, et nad saaksid minna tagasi Ukrainasse nende vastu võitlema, eks ole, sinna riiki, kellega nad või peavad sõda.”

Peaministri vastust, et Ukraina pole Eestilt midagi palunud, kommenteeris Martin Helme: “See ei vasta tõele, et ukrainlased ei ole meilt seda palunud. Mida ukrainlased on öelnud, on see, et nemad ei jõua tegeleda oma inimeste tagaajamisega välismaal, neil on omal kodumaal tegemist küll piisavalt. Ma kuulsin teie jutust ainult vabandusi, miks Eesti tänane valitsus ei taha aidata Ukrainal mobilisatsiooni läbi viia. Ainult vabandusi. No andke andeks, need kümned tuhanded täiselujõus mehed, kes üle Eesti piiri tulevad Eestisse – kõik ei ole üksikisad ja magistriõppe inimesed. See lihtsalt on ju täielik mula.

Vassite ka numbritega selle osas, kes siin on ja kui palju edasi läheb. Aga ütlete, et inimesed deklareerivad piiril, kas nad jäävad Eestisse või lähevad ära. Vabandage väga, me kõik teame, et teie valitsus ei kontrolli ei inimeste tegelikku tausta, tegeliku dokumentatsiooni. Võivad ju küll küsida, et mis te siin tegema hakkate, aga ei kontrolli edasi, mida nad päriselt teevad – kas nad jäävad siia või lähevad edasi. Ma küsin teilt otse välja. Miks te töötate Putini kasuks, aidates Ukraina meestel põgeneda Ukrainast ja vältida sõjaväeteenistust? Te ju töötate Kremli hüvanguks, kui te ei aita Ukrainal mobilisatsiooni läbi viia.”

Allikas: stenogrammid