Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakonnale ei meeldi, et Mart Helme koostatud kiri Kontrollikojale paljastab Keit Pentus-Rosimannuse olematu maine

-
27.10.2022
Keit Pentus-Rosimannus viis Autorollo Euroopasse kaasa.
© Uued Uudised

Reformierakonnna avaldust selle kohta, et neile ei meeldi Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni juht Mart Helme koostatud kiri Euroopa Kontrollikomisjonile Keit Pentus-Rosimannuse kohta, ei maksa tõsiselt võtta – oleks isegi imelik, kui nad seda poleks teinud, omad joped ju.

BNS vahendab: Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni juht Mart Helme on koostanud kirja projekti, mille soovib komisjoni nimel saata kontrollikoja kandidaadi Keit Pentus-Rosimannuse asjus Euroopa Komisjonile, kuid Reformierakonna väitel kubiseb see valedest.

Mida siis Reformierakond vaidlustab?

Pöördumise projektis seisab: „Esiteks, vastavalt Eesti seadustele on keelatud isikutel osaleda otsustusprotsessis, mis toovad neile isiklikku kasu. Eesti kriminaalkoodeks näeb selle keelu rikkumise eest ette kuni kolme aastase vangistuse. On selge, et Keit Pentus-Rosimannus on nimetatud keeldu rikkunud, parlamendi erikomisjon on selle praeguseks üheselt tuvastanud. Ta rikkus toimingupiirangu keeldu teadlikult, tahtlikult ja süsteemselt.”

„Teiseks, kontrollikoja liikmelt eeldatakse laitmatut mainet (fitand proper). Pole kahtlust, et Keit Pentus-Rosimannus ei täida seda nõuet. Tema, tema abikaasa ja tema isa on seotud väga laialdast ühiskondlikku kõlapinda saanud kohtusaagaga, kus teda ja tema lähedasi süüdistati firma pankrotistumises, pankrotipesast ebaseaduslikult raha välja kantimises ning võlausaldajate teadliku kahjustamises. Kohus kestis pikki aastaid, Keit Pentus-Rosimannus jäi osaliselt süüdi alamas astmes ja ringkonna astmes, kuid kõrgem kohtuste saatis asja uuesti arutamiseks alamasse astmesse ning selleks ajaks olid mitmed asitõendid hävinenud. Väärib märkimist, et asitõendite kadumine ja hävitamine toimus riigiametites ajal, kui tema erakond oli võimul. Sellest hoolimata ilmnes kohtusaaga käigus äärmisel inetuid fakte, muu hulgas oli Keit Pentus-Rosimannus seotud 200 000 euro sularaha kõrvaldamisega pankrotis firma arvetelt ning seotud fiktiivsete laenulepingute tagantjärgi vormistamisega, et sularaha eemaldamist varjata. On selge, et hoolimata pika kohtupidamise lõpus tehtud õigeksmõistvast otsusest ei ole Keit Pentus-Rosimannusel laitmatut mainet.“

Nii isa ettevõtte skandaali sattumine kui ka kahtlustus Kontrollkoja kandidaaks saamise protsessis ebaseaduslike võtete kasutamises on juba asjad, mis välistavad laitmatu maine, rääkimata esitatud süüdistustest.

Reformierakond peab valeks ka väidet, et kontrollikoja liikmelt eeldatakse audiitori kogemust ning “on fakt, et Keit Pentus-Rosimannus pole mitte kunagi mitte ühelgi moel töötanud audiitorina või auditeerimistegevusega soetud ametis”. Reformierakond toob esile, et Euroopa kontrollikoja kandidaadi sobivusele annab hinnangu riigikontrolör, kes hindas Keit Pentus-Rosimannuse töökogemuse piisavaks.

Kui inimene pole antud töökohtadel töötanud, siis ühe mitte tingimatu erapooletu inimese arvamus, et ta sobib ikkagi, ei ole argument.

Reformierakond võib protestida palju tahes, nende kandidaadil Kontrollikotta puudub laitmatu maine igal juhul. Kohtupinkides kolistamine annab pigem krimihõngulise maine.

Uued Uudised