Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Meie omasid ei murra”: prokuratuur ei alustanud eksrahandusministri suhtes kriminaalmenetlust

-
28.10.2022
Selles asutus peaks kõik korras ja seaduslik olema. Aga ei ole.
© Uued Uudised

Tõenäoliselt oli vähe neid naiivseid, kes uskusid, et prokuratuur hakkaks teritama hambaid Reformierakonna toiduahela kallal, ja ega seda tehtudki.

BNS vahendab: Riigiprokuratuur analüüsis endise rahandusministri Keit Pentus-Rosimannuse suhtes esitatud kuriteokaebust ja jõudis järeldusele, et kriminaalmenetluse alustamiseks ei ole alust. (Nagu ei olnud varem alust pornopiltnik Mihkelsoni puhul).

Riigiprokuröri Laura Aiaotsa sõnul on reguleeritud, et Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadi esitab küll rahandusminister, kuid kandidaadi leidmise protsess on reguleerimata. „Korruptsioonivastase erikomisjoni istungitel poliitikute ja ametnike poolt antud selgituste kohaselt ei olnud kandidaadi leidmine rahandusministri ülesanne, vaid eelkõige erakonnajuhtide omavahelise kokkuleppe küsimus ehk poliitiline otsus.”

Siit selgub, et prokuratuur kuulas korruptsioonivastase erikomisjoni istungitel ainult infot, mis kõlbaks Pentus-Rosimannuse õigustamiseks. Üheaegselt leitakse, et protsess on reguleerimata ja samas kinnitatakse, et seda tehakse poliitiliste otsustega.

“Kuriteokaebuses esitatud informatsiooni hinnates Keit Pentus-Rosimannus seda protsessi sisuliselt ei suunanud, sest otsuse kandidaadi leidmiseks oli peaminister teinud sõltumata rahandusministri tegevusest,“ ütles prokurör.

“Sisuliselt ei suunanud” viitab taas erapooliklikule hinnangule. Peaministri “sõltumatu otsus” on küll väga abstraktne hinnang kahe koos töötava ministri suhetele – peaminister teadis kindlasti rahandusministri ambitsioonidest.

“Kuriteokaebuses ei ole ka tõendeid, et rahandusminister oleks suunanud kandidaadi esitamisele eelnenud kandidaadi leidmise poliitilist protsessi, sest mitmete juhtivpoliitikute selgituste kohaselt pakkus kandidatuuri välja peaminister. Samuti viibis rahandusminister kandidaadi Vabariigi Valitsusele esitamise ajal välislähetuses ja teda asendas maaeluminister – ehk Keit Pentus-Rosimannus ei osalenud enda kandidatuuri kinnitamises.”

“Mitmete juhtivpoliitikute selgituste kohaselt pakkus kandidatuuri välja peaminister” – jällegi kuulati ainult Reformierakonna selgitusi. Kõnealune välislähetus aga ongi üks kahtlustusmomente ehk siis on reaalne võimalus, et Pentus-Rosimannus eemalduski ainult otsustamise ajaks, olles ise juba oma kandidatuurile aluse pannud.

„Kriminaalmenetlus riivab inimeste põhiõigusi äärmiselt intensiivselt. Seetõttu on kriminaalmenetlus äärmuslik vahend ja seda ei saa alustada olukorras, kus tuleks kriminaalmenetluse käigus alles hakata otsima kriminaalmenetluse alust.” Marti Kuusiku kohtuasjas ei olnud isegi kannatanut, aga asi ikkagi algatati.

Prokuratuur ei leidnud kohe ainsatki viga kogu Kontrollikoja kandidaadi esitamise protsessis. “Prokuratuurile esitatud ja kättesaadavatest materjalidest ei ilmnenud ühtegi asjaolu, millest saaks järeldada Keit Pentus-Rosimannuse poolt otsuse sisulist suunamist tema nimetamisel Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks. Seetõttu tuleb kriminaalmenetlus jätta alustamata.”

Neist selgitustest saab välja lugeda, et prokuratuur ei keskendunud mitte kaebuse tõesuse väljaselgitamisele, vaid ümberlükkamisele, sest esitatavad momendid on kõik võetud Keit Pentus-Rosimannuse kaitsjate väidetest.

Vanarahval oli täiesti õigus, kui nad väitsid, et hunt hunti ei murra.

Uued Uudised

Loe Mart Helme esitas Keit Pentus-Rosimannuse kohta prokuratuurile kuriteokaebuse