Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Kindlates kätes Eesti”: Reformierakond suunab üha rohkem inimesi supiköökidesse

-
31.10.2022
Praegu toimuv karikaturisti silme läbi.
© Erki Evestus

Reformierakonna valitsus Kaja Kallase juhtimisel teeb inimesed vaeseks ja paneb nad sõltuvusse hädaabist, selgub viimastest uudistest. Oravapartei valitsemisi tunduvadki saatvat kriisid.

ERR annab teada: kasvavate hindade tõttu on Tallinnas aastaga kasvanud toimetulekutoetust saavate perede arv neli korda. Heategevusorganisatsioonid tõdevad, et supikööke külastab järjest rohkem rahvast.

Tallinna abilinnapea Betina Beškina ütles, et Tallinnas saab toimetulekutoetust 9000 perekonda ning nende arv on kasvanud aastaga neli korda. Toimetulekutoetust on pealinnas makstud üheksa kuuga 10 miljonit. Eelmisel aastal maksti sama aja jooksul toimetulekutoetust kolm ja pool miljonit eurot.

Beškina ütles, et statistikat mõjutavad Ukrainast tulnud sõjapõgenikud, kuid mitte ainult.

“Kasv oli näha juba aasta algul, jaanuaris, veebruaris. Seda mõjutas väga palju energiaallikate kallinemine, toodete ja teenuste kallinemine. Sinna gruppi kuuluvad erinevad inimesed. Lastega pered, vanemaealised. Mõned noored ja puudega inimesed,” rääkis Beškina.

Ka Eesti Pangal on ärevad uudised: inimeste tarbimine ja koos sellega poodide kaubakäive on hakanud langema. Eesti Panga ökonomisti Rasmus Kattai sõnul on inimeste ebakindlus praegu suurem kui see oli suure finantskriisi ajal 2008.-2009. aastal ja ka koroona ajal.

“Kuna inflatsioon on olnud juba pool aastat üle 20 protsendi ja palgakasv sellele järele ei jõua, hakkab see nüüd ka tarbimist mõjutama, ütles Kattai. “Juba mõnda aega on inimeste sissetulekud kasvanud aeglasemalt kui hinnad. See on pannud tarbimist koomale tõmbama. Teisest küljest me vaatame, et sügiskuudel on ka inimeste kindlustunne kõvasti kannatada saanud, ebakindlus on muutunud isegi suuremaks kui see oli suure finantskriisi ajal 2008.-2009. aastal ja oli ka koroona ajal.”

Lähikuudel kukuvad tarbimismahud tema sõnul veelgi. “Hinnad jäävad kõrgeks, see kahandab inimeste ostujõudu ja järjest enam hakkab siis ka tarbimisvõimalusi piirama intressimäärade edasine tõus ja laenukohustuste suurenemine,” ütles Kattai.

Eesti inflatsioonitase on Reformierakonna valitsemise ajal olnud kuni kolm korda kõrgem euroala keskmisest. Väga hoiatav on Eesti Panga  arvamus, et laenukohustused suurenevad – see võib tugevalt mõjutada laene võtnud inimeste hakkamasaamist. (UU-ERR)