Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikohtust toetust saanud valitsus hakkab alama astme kohtus õiguse saanutele kätte maksma

-
01.11.2022
Valitsus hirmutab inimesi, kes lubasid nii.
© UU

Kaja Kallase valitsus kavatseb ristikäiku nende inimeste vastu, kes said halduskohtus õiguse – nüüd on apartheidipoliitikutel Riigikohtu heakskiit olemas.

Valitsus kavatseb vaidlustada Tallinna halduskohtu 31. mai otsuse, mis andis õiguse 56 isikule, kes vaidlesid mullu kehtestatud koroonapiirangute ja piirangutest päästvate nõuete vastu. Kohus leidis, et osa NETS-i punkte on põhiseadusega vastuolus.

“Praeguseks on teada, et valitsus plaanib sellele Tallinna halduskohtu otsusele apellatsioonikaebuse esitada planeeritavalt novembri keskpaigas,” ütles Kateriin Pajumägi valitsuse kommunikatsioonibüroost.

Halduskohus rahuldas tänavu 31. mai otsusega kaebused ja taotles riigikohtult, et korralduste aluseks olnud nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS-i) normid tunnistataks põhiseadusevastaseks. Esimese astme kohtu hinnangul polnud normid piisavalt täpsed ja selged, ega määratlenud täidesaatva võimu tegevuse piire. Korraldustes ette nähtud tõsised põhiõiguste piirangud oleks tulnud halduskohtu arvates kehtestada seadusega, mitte valitsuse õigusaktiga.

Esmaspäeval teatas riigikohus, et NETS pole põhiseaduslikkusega vastuolus. Samas ütles riigikohtunik Ivo Pilving, et põhiseaduslikes asjades ei saa riigikohus anda hinnangut valitsuse korraldustele, seetõttu tegeles riigikohus ainult seadusega.

Suures pildis aga on Riigikohtu otsus ja selle serveerimine ajakirjanduse poolt juba jätmas muljet, et valitsus tegi kõike õigesti ja nüüd sunnitakse halduskohtuid oma õigusemõistmist ümber vaatama. Väike õigluse ja demokraatia moment Eesti justiitssüsteemis kustutati ruttu. (ERR-UU)