Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vallad on hädas sõjapõgenikele elu- ja töökohtade pakkumisega

-
06.11.2022
Laste joonistused
© Scanpix

Kuigi kõige rohkem Ukraina sõjapõgenikke elab Tallinnas, on suurim põgenike osakaal elanikkonnast hoopis Harjumaal asuvas Anija vallas. Hoolimata tõigast, et suurem osa ukrainlastest peaks pärast lühiajalist peatumist mujale kolima, tunnistab vallavanem, et kohapeal napib nii elu- kui ka lasteaiakohti, vahendab Aktuaalne kaamera.

Anija vallas elab 269 sõjapõgenikku, valla rahvastikust moodustavad sõjapõgenikud juba üle nelja protsendi.

Ootuspäraselt elab kõige rohkem sõja jalust tulijaid Tallinnas, aga kui võrrelda elanike ja põgenike suhtarvu, siis on pealinn alles kaheksandal kohal. Pikalt selles edetabelis esikohal olnud Viru-Nigulalt sai Anija esikoha alles hiljuti, kui sotsiaalkindlusamet saatis Nelijärve puhkekeskusesse paarsada põgenikku.

Nii suur hulk uusi elanikke on vallale pannud suure koormuse – vald on juba pidanud riigilt toimetulekutoetuse maksmiseks lisaraha küsima ja kohe-kohe saab ka see otsa.

“Ma ei taha olla kriitiline, aga sotsiaalkindlustusametiga kommunikatsioon ei ole meil kõige parem. Selline näide: kui meie territooriumile tulevad ajutise majutusega põgenikud, siis me võiksime sellest ette teada näiteks nädal,” rääkis vallavanem Noor.

Anijal on olnud kogemus, kus põgenike saabumisest teavitati valda eelmisel õhtul kell 21.

 

Allikas: ERR