Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rene Kokk: kuni meil pole piisavalt taastuvenergiat, peab meil energiajulgeolekuks olema oma odav elekter omast põlevkivist

-
08.11.2022
Rene Kokk
© UU

Esmaspäeval toimus Riigikogu otsuse “Ettepaneku tegemine Vabariigi Valitsusele energiahinna tõusu leevendusmeetmete välja töötamiseks” eelnõu esimene lugemine, kus sõna võtnud EKRE saadik Rene Kokk tõi välja mitmed puudujäägid valitsuse energiapoliitikas.

“Kahtlemata on see otsuse eelnõu üks, mis tuleb raskes olukorras meile appi, nii ettevõtjatele kui ka inimestele, ja seda tuleb toetada. Kuid ainuüksi see – elektri ja maagaasi võrgutasude kaotamine ning kaugkütte, elektri ja gaasi hinnalae kehtestamine – ei ole võluvits, millega pikas perspektiivis  edasi minna. See on kiire lahendus, seda tuleb kohe teha ja kohe rakendada – täiesti kahe käega nõus.

Küll aga tahaks näha riigi poolt ka neid samme, millega pikemas perspektiivis tuua hinnad mõistlikule tasemele. Siin on kohe küsimus, et miks meil on täna gaasiterminaali kai ääres tühjus. Kui meil oleks täna olemas seal ujuvterminaal, oleks olemas meil omal siin käepärast gaas. Võiks arvata, et see gaas oleks ka turul konkurentsivõimelisema hinnaga kui see, et me peame seda kuskilt kaugelt tooma. Ja võib-olla meil siis ei oleks vaja maksta nii palju raha selle hinnalae mõttes. Sest mis asi see hinnalagi on? Hinnalagi on ju lõppkokkuvõttes see, et tegelikult maksumaksja raha makstakse läbi meetme ära sellele, kes pakub meile elektrienergiat või gaasi. Lõpuks me jagame selle ringi, aga meil on vaja luua olukord, kus me saame oma energiakandjate hinnad pikemas perspektiivis üldse mõistlikuks tuua, allapoole.

Gaasiterminaalist juba rääkisin, mis peaks tegelikult olema Paldiski kai ääres või sinna kohe-kohe jõudmas, mida aga tegelikult ei juhtu. Ma ei hakka üldse rääkima sellest jamast, mis on toimunud selle ümber, et kas meil on eelisostuõigus Soomest või ei ole ja nii edasi. Kõik on kuulnud, et tegelikult mingit kokkulepet pole. Me ei ole ostnud mingit õigust sealt saada soodsamat gaasi.

Tulles elektri juurde, siis mida ma täna ei näe, mida ma tahaks näha. Ma tahaksin, et riik ütleb selgelt välja, et me peame hakkama oma olemasolevaid põlevkivi energiaplokke kas renoveerima või siis tegema juurde selleks, et meil oleks võtta kriisi korral oma elekter oma maavarast. See, mis saab siis ühel päeval, kui meil on olemas puhas elekter, on ta siis päikesepaneelidest või tuuleenergia või vesiniku baasil – see on teine teema. Tollel päeval võib rahulikult jääda meie põlevkivil baseeruv elektri tootmine reservi ja on võtta siis, kui vaja on. Täna peaks astuma samme selleks, et meil oleks olemas elektrijulgeolek.

Täna on juba räägitud sellest ka, mida peaksid tegema need inimesed, kes kütavad oma kodusid küttepuudega, pelletiküttega, briketiga. Me tegelikult ei ole kuulnud lahendusi, mida valitsus oleks välja pakkumas. Me oleme siit saalist kuulnud ka mitmete inimeste suust, et aga tark peremees ostabki oma puud juba aasta-kaks ette ja hind ei ole nii kõrge ja nii edasi. Ma kindlasti vaidlen vastu mitmes aspektis.

Esiteks, kui me räägime pelleti hinnast, siis pelleti hind on tõusnud aastaga 200 eurolt ca tonn 400–500 euro vahele. Keskmine perekond kasutab oma eramus kolm kuni seitse-kaheksa alust pelletit kütteperioodil. Kui keegi väidab, et kõigil on olemas kohad, kuhu panna seitse alust pelletit, lihtsalt garaaži, siis see ei ole nii. Suur osa inimesi tegelikult ostabki seda pelletit igakuiselt siis, kui seda vaja on, mitte ei ladusta kuskil õues katte all lume sees. Ehk jutt sellest, et see nagu ei puudutakski neid inimesi, kes küttepuudega kütavad või pelletiga, et need olid targad ja pidid varuma ära oma kütte varem – see lihtsalt ei ole õige ja neid inimesi tegelikult on vaja aidata samamoodi ja siin on vaja valitsusel mõelda, millised argumendid selle toetamiseks oleks võimalik teha.

Loomulikult, kui me tuleme ka ettevõtluse juurde, täna on räägitud ka ettevõtlusest mitmes võtmes, siis jätkuvalt: me peame aru saama – eeskätt Vabariigi Valitsus – sellest, kui me suretame välja oma ettevõtluse, siis meil ei ole varsti maksumaksjaid, meil ei ole tööandjaid inimestele ja nii me pikalt ei purjeta. Ehk siis – kindlasti me toetame seda otsuse eelnõu, aga siit kaasa Vabariigi Valitsusele kindlasti need mõtted, mida ma siin avaldasin, et tuleb vaadata tervikuna ja tuleb otsida ja täna juba astuda samme selleks, et me tulevikus saaksime olla võimalikeks kriisideks valmis omaenda energialahendustega. Ja kindlasti tuleb mõelda ja kiiresti pakkuda lahendusi, kuidas aidata neid inimesi, kes kasutavad ka küttepuit, pelletit, briketti.”

Allikas: stenogrammid