Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme: kui me suudame sellest Reformierakonna hukatuslikust elukalliduse tõusu keerisest välja tulla, muutub meie kõigi elujärg paremaks

-
10.11.2022
Mart Helme Riigikogus.
© UU

Neljapäeval toimus Riigikogus riikliku pensionikindlustuse seaduse muutmise seaduse eelnõu esimene lugemine, kus sõna võtnud EKRE saadik Mart Helme ütles, et pensionide tõstmisest üksi on vähe, kui elukallidus selle kohe ära nullib, vaja on ka hinnad alla tuua.

“Kõik need jutud, mida siin praegu räägitakse, näevad asja ühekülgselt. Kõik näevad asja selle poole pealt, et raha on juurde vaja. Muidugi on raha juurde vaja. Ma olen täiesti nõus sellega, et isegi 1000 eurot praeguses inflatsiooni ja hinnatõusu olukorras ei ole mingisugune luksuslik pension. Eelmiste valimiste kampaania ajal püstitasime me eesmärgi tõsta pension 1000 euro peale. Sel hetkel oli see tõepoolest selline, et pensionärid ütlesid, et oo, sellega saaks ju elada. Aga tänasel päeval ei ole selle 1000 euroga elamine mingi luksus.

Mis siis on juhtunud? Juhtunud on see, et hullumeelse rohepöörde keerises, millele aitab võimendavat vinti peale keerata sõda Ukrainas, oleme me jõudnud olukorda, kus meil on Eestis ümmarguselt 25%-line inflatsioon ja kõikide eluks vajalike valdkondade meeletu hinnatõus. Alates halupuust. Jumal hoidku! Eesti pinnast enam kui pool on kaetud metsaga ja meil halupuu maksab rohkem kui riikides, kus metsa ei ole. Pellet maksab rohkem kui riikides, kus metsatööstust, saetööstust, mööblitööstust ei ole.

See on väga tõsine küsimus, miks see nii on. Põhjus on see, mida me täna kuulsime ja kogesime, kui meil oli kohtumine fraktsioonis turismiettevõtjate esindajatega: kõik on läinud nii meeletult kalliks, et ei ole võimalik ellu jääda, kui sa ei tõsta paralleelselt hindasid. See on see põhjus.

Siin ei saa läheneda asjale ainult sellega, et uhame aga raha juurde. On vaja läheneda teiselt poolt, sellelt poolt, et väga paljudel puhkudel sõltub ka valitsusepoolsetest administratiivsetest otsustest, et peatada see meeletu inflatsioon ja tuua hinnad alla. Eelkõige puudutab see elektrit, aga ka kõiki fossiilseid kütuseid. See on täiesti administratiivselt tehtav. Me toome need hinnad alla, inimestele jääb raha rohkem kätte ja siis ei ole vaja oiata, et riigieelarvest ei ole rohkem vaja, ei ole rohkem kuskilt võtta, ole lihtsalt raha, no näe, ei ole, surm ka ei võta, kust võtta ei ole. Ei ole niimoodi! Toome hinnad alla, see on võimalik. Ükskõik, mida räägivad Reformierakonna esindajad.

Venemaalt meile saabuvad niinimetatud Ukraina põgenikud. Nende peale me uhame sadu miljoneid. Tekitame meeletuid sotsiaalseid probleeme, hävitame oma haridussüsteemi ja nii edasi. Aga vaat kui oma inimeste peale jutt läheb, siis saetakse senti. Vaat siis ei ole kuskilt raha võtta. Need nuripidised loogikad tuleb likvideerida, ja uskuge mind, meie pensionäride elujärg kohe paraneb sellega seoses.

Me peame vaatama, mismoodi sellest hukatuslikust elukalliduse tõusu keerisest välja tulla. Ja kui me sellega hakkama saame, siis loomulikult muutub oluliselt paremaks. Mitte ainult pensionäride, vaid ka lastega perede ja kõikide teiste inimeste elujärg. See, mida me näeme praegu Eestis Reformierakonna ülbe ja ühiskonda tasalülitava valitsuse juhtimisel, on ju paralleelselt ka keskklassi häving. Ka keskklass vaesub. Jaa-jaa, Annely Akkermann, keskklass vaesub. Võib-olla rahandusministeeriumi kõrgest tornist ei näe, ma olen seal selles kabinetis olnud, ma tean küll, et kõrgelt vaadates näib kõik ilus. Aga kui sa alla tuled sipelgatasemele, siis on hoopis teine lugu.

Nii et, kulla sõbrad, ülbed ja reformierakondlased, tulge sipelgatasemele ja vaadake, mismoodi elab üks tavaline inimene Eestis ja kuidas ta saeb senti ja kuidas ta püüab oma laste huvialaringe kinni maksta ja kõike muud taolist. Äkki teil siis natukene tuleb ka empaatiat, mis pidid olema nii suur, et matab enda alla kõik-kõik-kõik. Ja selle alt ei ole mitte midagi näha.”