Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kui meil käsib peaminister riigikogus mikrofoni välja lülitada, siis Soomes käib elav debatt

-
10.11.2022
moonika helme

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poliitikud Helle-Moonika Helme, Anti Poolamets, Urmas Espenberg, Mart Kallas ja Kadri Vilba külastasid sel nädalal Helsingis Soome Eduskunta istungit ja kohtusid Perussoomlastega.

Teemaks oli Euroopast peale surutud rohepööre ning sellega seonduv Soome metsanduspoliitika, mille üle otsustamise Euroopa komisjon tahab enda kätte võtta.

Perussoomlastega ühte paati on tulnud ka Kokoomus ning nad süüdistavad valitsust Soome suveräänsuse ära andmises ja miljardilise kohustuse võtmises Soome maksumaksjatele ning 600 000 metsaomaniku huvide reetmises ja kahjustamises.

„Õhkkond oli debatist tiine,“ kirjeldas Helle-Moonika Helme. „Eduskunta saalis hõigatakse kogu aeg rääkijatele vahele, peetakse elusat debatti. Kui miski ei meeldi emmale-kummale poolele, läheb päris kõvahäälseks seletamiseks.“

Tema sõnul on põhimõte selles, et kõneleja ei tohi lasta ega lase end sellest häirida, räägib oma asja lõpuni ja see käibki asja juurde.

Nii nagu Soomes, nii käib ka mujal istungitel päris kõva lärm. Vaadake või Inglismaad.

Ei ole nii, et spiiker helistab kellukest või et peaminister hakkab korda pidama, nõuab et “ärge karjuge, las mina räägin!”. Ja siis pööritatakse silmi ja otsitakse nuppu, mis saadikut vaigistab.

Helme: „ See on võistlev debatt, kus kõlama jäävad seisukohad, mida suudetakse veenvalt ja häirimatult esitada.“