Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valikuline lastekaitse: mis Jaanus Klissi ja Vadim Makarovi puhul lubatud, see Marko Mihkelsoni puhul keelatud?

-
10.11.2022
See kehtib Eestis.
© Erki Evestus

Kolmapäevases valitsuse infotunnis üritasid peaminister Kaja Kallas ja sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo laste kaitsmise sildi all summutada igasugused küsimused Marko Mihkelsoni räigete tegude kohta (tegude endi suhtes on ministritel nende vastustest lähtuvalt täielik tolerantsus). Seejuures aga nende endi ihumeedia Ekspress Grupi näol kirjutab muudest pedofiiliajuhtumitest avalikult ja ka mitmed kohtumaterjalid on avalikud, siis laste kaitsmise vajadusest ei räägita. Seda muidugi vaid siis, kui asjaosalised pole Reformierakonnast.

Nii on 21. oktoobri Eesti Ekspressis lugu “Endine Lihula konstaabel osutus lapsevägistajaks”, kus kirjutatakse avalikult: “Süüdistuse kohaselt pani Kliss 2015. aasta suvel enda elukohas käe magavale 10aastasele Keitile* püksi ja silitas tema tuharaid. Keit ärkas seepeale üles, kuid ei julgenud end liigutada. 2015. aasta jõulude ajal, kui 9aastane Brita* magas, katsus Kliss temagi suguelundeid. Sama tegi ta magava Britaga aastatel 2016–2018 veel korduvalt. Korra sisestas Kliss oma sõrmed ka Brita tuppe ja lakkus keelega lapse suguelundeid. Klissi tegude tulemusena hakkas Brita end vigastama. Mõlemad lapsed vajavad psühholoogilist abi.”

Kas Ekspress pidi seda nii detailselt välja kirjutama? Aga kirjutas. Miks ei tohtinud siis Mihkelsoni juhtumit näiteks Kuku raadios sama selgelt kajastada?

Kliss on konstaablina tõenäoliselt teada isik ja ilmselt saab sealtkaudu vähemalt Lihula rahvas aimu ka laste tegelikest nimedest – laste kaitsmisest pole lõhnagi. Ekspressi lugu aga ei häiri ei Reformierakonda ega kedagi teistest Mihkelsoni toetajatest – võõras pere, võõras mure. Riigikohtu kodulehelt on täiesti vabalt leitav Vadim Makarovi kohtulahend, kus lastega toimunu on vägagi perverssete üksikasjadeni ära toodud. Seda materjali pole keegi tsenseerinud, ilmselt pole Makarov Reformierakonna liige.

Reformierakondlaste puhul aga tõstetakse laste huvid variserikult kohe letti – lastekaitse on poliitoravatele selektiivne vajadus. Tegelikult kaitstakse hoopis laste pilastamises süüdistatavat.

Uued Uudised toetavad täiesti ja tingimusteta laste kaitsmist, ennekõike pedofiilide ja vajadusel ka ülemääraste kajastuste eest, kuid reeglid peavad kehtima raudselt kõigi juhtumite puhul, asjasse segatute erakondlikust kuuluvusest ja üldse mistahes muust taustast sõltumata. Kuid kui meedia- ja kohtumaterjalid siiski avalikud on, siis olgu need avalikud ka (ja eriti) tipp-poliitikute puhul.

Praegune Mihkelsoni ümber toimuv on selge kinnimätsimine. EKRE saadikud üritasid sellest vähemalt seadusandjate keskkonnas ehk Riigikogus rääkida ja võimutsensuur tormas kohe kallale, kuigi põhiseadus ütleb, et Eestis tsensuuri ei ole.

Kaja Kallas keeldus samas Riigikogu ees järjekindlat oma erakonnakaaslast hukka mõistmast, andes seega kaudselt hoopis toetava hinnangu. Ka tema ei kaitsnud mitte lapsi, vaid nende pilastajat.

Uued Uudised

Toimetuse märkus: Riigikohtu lahendit Vadim Makarovi osas on vaadatud 10. novembril kell 13.30, mil see oli vabalt loetav. Võimalik on hilisem tsenseerimine.