Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mis nüüd: loomeliidud on vastu punamonumentide massilisele eemaldamisele

-
11.11.2022
Punasümboolika

Eesti loomeliidud esitasid valitsusele pöördumise seoses „punamonumentide“ teisaldamisega avalikust ruumist, nimelt soovivad nad erialaliitude esindajate määramist teisaldamist otsustavasse komisjoni, kaasates laiapõhjaliselt erinevate loomeliitude eksperdid kui oma eriala ja valdkonna professionaalid.

„Vajadus vastuolulise pärandiga tegeleda on olemas, kuid keerulise minevikuga ei aita toime tulla mitte kõige “võõraks” hinnatu mahalammutamine, vaid sisuline töö mineviku ja selle märkidega siinsel väga mitmekihilise ajalooga piirimaal,“ seisab pöördumises.

Nimelt soovivad loomeliidud „hoida siinse ajaloo tunnistajaid materiaalse ja visuaalse ajaloo-õpikuna ka tulevastele põlvkondadele“ ja nad „pole nõus, et üks vastuoluline kihistus tühistatakse kultuurimälust ilma sisulise ja professionaalse analüüsita“.

Orientalistikakeskuse kaasprofessor, MTÜ Ühiskonnauuringute instituut juhataja Peeter Espak kommenteeris, et säärane pöördumine on „tõsiselt hirmutav ja heidab tumeda varju ka meie iseomase kultuuri säilimise ja edasiarendamise nimel igapäevaselt rahalises kitsikuses ja avaliku toetuseta tööd tegevatele eestimeelsetele loomeinimestele“.