Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas loob uut poliitkultuuri(tust), kus peaminister on Riigikogu puldis nagu sõimav voorimees pukis

-
11.11.2022
Poliitik, kes kasutab suhtlemiseks isiklikke solvanguid.

Sel nädalal öeldi Riigikogus välja üks fakt: nimelt on nn protseduuriliste küsimuste kasutamine Reformierakonna sünnitis, mida nad kasutasid aktiivselt kunagise parlamendi esimehe Henn Põlluaasa töö häirimiseks. Poliitoravate algatus on nüüd saanud osakeseks Riigikogu tööst.

Praegu juurutab peaminister Kaja Kallas Riigikogu praktikasse uut poliitkultuuri(tust) – nimelt valitsusjuhi ülbust rahvasaadikutest küsijate suhtes. Peaminister keeldub küsimustele vastamast või vastab küsimusest mööda, ta mõnitab ja solvab rahvaesindajaid, nõuab nende suude sulgemist. Oma valitsemisaja algul ta lausa keeldus Riigikogu ette tulemast.

See ei ole peaministri institutsiooni vääriline. Riigikogu on valitsuse tööandja ja peaminister peaks säilitama väärikuse ka siis, kui talle esitatakse ebameeldivaid küsimusi. Tegelikult peaks üks õige peaminister olema üle ka solvangutest ja jääma väärikaks.

Kaja Kallas ei jää. Temast on saanud räuskav voorimees Riigikogu puldis. Karta on, et nagu protseduuriliste küsimuste värk, läheb Riigikogu poliitkultuuri(tusse) ka peaministrite ebaviisakas käitumine, mis on omane Kaja Kallasele – järgmised valitsusjuhid, olgu nad mistahes erakonnast, võtavad temast niiöelda snitti.

Peaministri ebaviisakal käitumisel on mõistetavalt ka teine pool, “ebameeldivaid” küsimusi küsivad saadikud. Aga kultuuritus pärineb ikkagi Kaja Kallaselt: näiteks 2020. aasta detsembris nõudis just tema peaminister Jüri Ratase kohest ilmumist Riigikogu ette, kuid saades paari kuu pärast peaministriks, keeldus ta ise erakorraliselt saadikute ette tulemast. Kallas juhtis ka opositsioonis olles räigeid rünnakuid tollase valitsuse ministrite vastu.

Terve Kaja Kallase valitsus on tema nägu: terviseminister topib otse Riigikogu valitsuse loožis mokatubakat põske ning ettevõtlusminister loeb seal demonstratiivselt Mart Laari raamatut.

Reformierakond ja Kaja Kallas on Eesti poliitikasse toonud kultuurituse. Ilmselt loodavad poliitoravad, et neil ei tule oma kätetööd oma nahal tunda, sest varsti on käes vaikiv ajastu, kus suud on suletud ja on ainult üks erakond, perekond Kallaste Baath*.

Uued Uudised 

*Baath oli mitmetes araabia riikides (Süüria, Iraak) ainupartei, mis kasvas sisuliselt kokku riigiaparaadiga.