Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kasvav koondamiste hulk on jõudnud ka IT-sektorisse

-
16.11.2022
Koondamised on jõudnud IT-sektorisse
© Scanpix

Tarkvaraettevõte Pipedrive koondab globaalselt 143 töötajat, ligikaudu pooled neist Tallinna ja Tartu kontorist. Teateid koondamistest on viimasel ajal tulnud teistestki ettevõtetest, töötukassa kinnitusel on alates oktoobrikuust koondamisteadete hulk kasvanud.

Kui majanduses üldiselt hakkasid kõledamad tuuled puhuma juba kevadel, siis IT-sektorist paistsid need mööda minevat. Seda siiski vaid esialgu.

“Eks IT aitab enamuse ettevõtteid nende tegevusi automatiseerida ja kui klientidel läheb raskeks, siis see tõmbab hoogu tagasi ka IT-sektorist. Mitte et heade IT-inimeste järele poleks enam nõudlust, aga kasv ja tempo on aeglustunud ja tuleb vastavalt sellele ka reageerida,” rääkis Pipedrive’i tehnoloogiajuht Agur Jõgi.

Pipedrive on nüüd sunnitud koondama umbes 13 protsenti oma töötajatest.

Töötukassa kinnitas, et oktoobrikuust on märgata koondamiste sagenemist, mis puudutab eelkõige töötlevat tööstust.

Reformierakondlasest Tööandjate Keskliidu juht Arto Aas teatas eile “Postimehes”, et see, et üle 6000 Ukraina põgeniku tööd otsib, on pseudoprobleem, kinnitades, et “hoopis süsteemne tööjõupuudus on see, mis takistab ettevõtete tegevust ja arengut.”

Töötukassa andmetel oli Eestis oktoobris 48 422 registreeritud töötut, nende seas ka 6 208 Ukrainast tulnud isikut. Aga 4 665 vaba töökohta, ehk üle kümne tööotsija ühele vabale kohale. Registreeritud töötuse määr 7,4%, ning seda olukorras, kus koondamislaine on alles alanud. Kui koroona-aeg välja jätta, siis viimati oli nii suur tööpuudus 2011. aasta suvel.

Huvitav, kui suur peaks Arto Aasa arvates tööpuudus olema, et odavtööjõudu ikka piisaks?

ERR/Postimees/UU