Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Erinevalt Reformierakonna valitsetavast Eestist aitavad teised Euroopa riigid ettevõtjatel energiaarveid maksta

-
20.11.2022
Ehitus
© UU

Kuigi Reformierakonna valitsus saab näiteks Eesti Energialt hiigelkasumeid, kaabib ta raha enda kõhu alla ning abimeetmed kõrgete energiahindade käes vaevlejatele on hädised – samas toimub mujal Euroopas tugev ettevõtluse toetamine. Kannatab aga Eesti konkurentsivõime.

Inflatsiooni tõttu kallimaks muutunud Eesti toodetele on välismaal üha raskem turgu leida. Konkurentsivõime kadumise tõttu on sulgenud uksed juba mitu tuntud ettevõtet. Ohumärke tunnetavad aga ka Eesti tööstuse lipulaevad, kajastas ERR novembri alguses.

Nüüd vahendab ERR: Prantsusmaa eraldab 8,4 miljardit eurot, et aidata ettevõtetel energiaarveid maksta, ütles rahandusminister Bruno Le Maire laupäeval Inter raadiole. Prantsusmaa loodab pehmendada ettevõtetele kasvavaid elektri- ja gaasihindu ning hoida neid konkurentsis Saksamaa ettevõtetega.

Prantsusmaa langetab elektrienergia erimaksu Euroopa Liidu reeglitega lubatud miinimumtasemele ning lubab ettevõtetel võtta kasutusele spetsiaalse mehhanismi, et saada odavat tuumaenergiat. Väike-ettevõtted saavad kasu ka juba varem majapidamistele seatud energiahinna ülempiirist.

“Prantsusmaa ettevõtteid kaitstakse sama hästi nagu Saksamaa ettevõtteid. Me tagame ka, et Euroopa Liidu konkurentsireeglid kehtiksid kõigile ettevõtetele, on nad siis Itaalia, Hispaania, Prantsusmaa või Saksamaa omad,” rääkis Le Maire.

Ministri sõnul on 8,4 miljardi eurone pakett kokku 2022. ja 2023. aasta peale. Prantsusmaa on juba varem lubanud majapidamiste toetamiseks 45 miljardit eurot.

Saksamaa on eraldanud 200 miljardit eurot, et kaitsta ettevõtteid ja majapidamisi kõrgete energiahindade tingimustes. Osad EL-i riigid on seda kritiseerinud, kartes, et see moonutab EL-i konkurentsitingimusi.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki teatas hiljuti, et tahab seada kasumilimiidi Poola energiaettevõtetele. Suvest alates on energiaettevõtted teeninud väga suuri kasumeid, ent Morawiecki plaani kohaselt jääks nende kasum 2023. aastal vaid veidi üle nulli.

Kaja Kallas aga teatas kolmapäevases infotunnis: “See lahendus ei saa olla see, et riik külvab kõigile suures mahus raha, sellepärast et lõppkokkuvõttes tuleb see millegi arvelt. /…/ tuleb silmas pidada seda, et eriti avatud majandusega riigis, nagu Eesti on, on majandus alati tsükliline. See tähendab, et vahest ja enamus aega oleme läinud väga heal kursil, majandus on läinud tõusuteel, aga teinekord on ka teine olukord, kus puhuvad väga tugevad vastutuuled. /… meil on majanduses töökohtade ümberstruktureerimine. /…/  Nüüd, praeguses olukorras, kus meil on tegelikult vaja soodustada, motiveerida ka elektri kokkuhoidu, ei saa me lihtsalt öelda, et me maksame kõigile kõik kinni. /…/ Kui me teeme toetused ka suurtele, siis see tähendab seda, et need toetused on nii väikesed, et neil ei ole mõju.”

Seega otsib Reformierakonna valitsus pigem põhjendusi, miks majandust ja ettevõtjaid mitte toetada, seda olukorras, kus kõrged energiahinnad toovad tegelikult energiaettevõtetele suuri kasumeid.

Uued Uudised