Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kas kaubanduskoda astub eesti keele kaitsmise vastu välja?

-
23.11.2022
Kaubanduskoda: nõuame odavtööjõudu, tühja sest eesti keelest. Pilt töölisest on illustratiivne.
© UU

Pikka aega on juba väidetud, et osal Eesti ettevõtjatest on eesti keelest ja kultuurist suva, peaasi, et saaks Kolmanda maailma odavaid töökäsi, ja see näib taas kinnitust saavat.

BNS vahendab: “Kaubanduskoda avaldas arvamust keeleseaduse ja ühistranspordiseaduse muutmise seaduse eelnõu kohta ning tegi ettepaneku peatada menetlus, sest lahendatavad probleemid ei ole selgelt määratletud.

Eelnõu puudutab võõrkeelsete kaubamärkide, audioreklaami, digiplatvormi kaudu töötavate isikute ja taksojuhtide keelenõudeid. Ettevõtjate hinnangul on eelnõu näol tegemist ülereguleerimisega, rikutud on hea õigusloome põhimõtteid ning on olulisi puudujääke mõjuanalüüsis.”

Ka Uued Uudised on varem seda eelnõud kritiseerinud, kuid vastupidiselt positsioonilt – toimetus arvates on see liiga nõrk, keskendutud on teisejärgulistele kohtadele eesti keele kasutusalas ning põhiprobleemid, eriti sisserände ja vene keele leviku osas jäävad puudutamata. Kaubanduskoda aga leiab, et eesti keelt ei tohigi kaitsta.

Seda tõendavad Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Paltsi sõnad: „Eesti keele säilimine ning selle korrektne kasutamine on tähtis, kuid hetkel tuleb fookuses hoida majanduse jätkusuutlikkust ja ettevõtjaid, kelle peamisteks murekohtadeks on kasvavad tööjõukulud, kõrged elektrihinnad ja kõrge inflatsioon.“

Ehk siis otsesõnu: tühja sest eesti keele kaitsmisest, meile on vaja odavtööjõudu, kellele esitatavad keelenõuded takistavad umbkeelseid värbamast. Kui juba nii lahja eelnõu vastu välja astutakse, siis on eesti keel ikka väga suures ohus.

Praegune hoogne Eesti venestamine ongi ju alguse saanud Reformierakonnast ja nende muudatustest välismaalaste seaduses, millega võimaldati venekeelsete massisissevedu endisest Nõukogude Liidust.

Kapitalil pole tõesti rahvust.

Uued Uudised