Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Aarne Mäe: Eesti mõjukad? Või ikka Delfi omad?

-
26.11.2022
Aarne Mäe
© Marko Pomerants

Delfi ja Eesti Päevalehe ajakirjanikud pandi läinud päevadel mõjukaid ritta seadma. Järgmisena teeb seda ilmselt Postimees. Seejärel maakonnalehed. Kuidas üldse mõjukust mõõta? Kellele seda edevuse laata vaja on? Mis on selliste edetabelite mõte?

Eile oli terve ajaleht (LP) „mõjukaid“ täis. Esiküljel oli kõige mõjukam ehk peaminister Kaja Kallas, seitungi lõpus oli taas sama persoon, aga Reformierakonna reklaamina. Jah, kindlasti on rahal oma mõju. Isegi selliste edetabelite puhul.

Teisel küljel kirjutas peatoimetaja Urmo Soonvald, milliste meetoditega selliseid tabeleid koostatakse ning märkis, et tänavusel tabelil on Putini jälg. Putinit ennast tabelist siiski ei leidnud. Ka Soonvaldi mitte, kuigi kindlasti on tal tabelit koostanute üle suur mõju. Näiteks eelmisel aastal asetas Virumaa Teataja peatoimetaja enda küll oma mõjukate tabelis neljandale positsioonile. Milleks häbeneda?

Aga tagasi Päevalehte. Saame ka teada, mis on ühe või teise „mõjuka“ lemmikraamat, millist muusikat ta kuulab ja millist sööki sööb, isegi, milliseid hirme ta tunneb. See kõik on kahtlemata tublisid mõjukaid mõjutanud.

Tabelid ise on pigem persoonilugudele garneeringuks ja neid lahata polegi õieti mõtet, sest kogu sellise tabeli koostamine täidab vaid ühte eesmärki – anda aastalõpus välja üks tummine lehetäide. Siit ka vastus eespool kahtluse alla pandud selliste „edetabelite“ mõttekuse ja eesmärgi kohta.

Siiski, on tähelepanuväärne, et esikolmekümnesse mahtunud sõjakommentaatorite kõrvale ei ole söandatud panna Leo Kunnast või, et rindereporterite seas on ülekaalus Delfi enda tegelased.

Süüvimata kogu nimekirja, mida on juba küllalt kommenteeritud nii sotsiaalmeedias, raadio jutusaadetes kui ka lehelugudes ja muus meedias, toon vaid ühe võrdluse: näiteks 30. positsioonil on koha leidnud Andrei Zevakin, sajas ehk kogu selle tabeli lõpetab Arvo Pärt. Siin oleks väljaanne küll võinud pisutki maitsekust üles näidata ning maestro üldse välja jätta. Sellist „lohutusauhinda“ tal kohe kindlasti vaja ei ole!

Alati võib ju ohkida, et miks seal on nii vähe naisi, nii vähe kultuuriinimesi või nii vähe venelasi, nagu selle tabeli puhul kuulda ja lugeda olnud. Aga eks sellised tabelid olegi igaühe enda teha ja samal ajal ka enda asi. Lehetarbija ei pea siin liialt põdema jääma. Tehku ise meelepärasem, oma mõjukate edetabel.  Lihtsalt see pisike detail, et Delfi ei peaks ka neid seal kõiki „Eesti mõjukamateks“ nimetama. Ikka „Delfi mõjukad“, eksole.

 

Aarne Mäe