Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valitsus lasi käed rüppe: toidujulgeolek on ohus

-
28.11.2022
Põrsad
© Scanpix

Riik ei ole toidujulgeoleku tagamiseks piisavalt ära teinud, kuna sealihaga isevarustatuse tase on ligi 80 protsenti ning see näitaja langeb lähitulevikus veelgi, ütles Eesti tõusigade aretusühistu juhatuse liige Anu Hellenurme.

„Meil on olemas riiklikud varud kuni üheks nädalaks ja see pole kindlasti piisav, et riik suudaks kriisi ajal oma rahva pikema perioodi jooksul ära toita. Eesmärk inimesi toiduga varustada üha kaugeneb,“ ütles Hellenurme Eesti seakasvatajate aastakonverentsil, kus käsitleti muu hulgas toiduga varustatust riigikaitse osana.

Ta rõhutas, et toiduga isevarustatus peab olema osa julgeolekustrateegiast, sest olukorras, kus me peame rakendama oma julgeolekuprotokolle, ei ole enam aega selle peale mõelda.

Hellenurme ütles, et pea iga nädal tuleb signaale, et seakasvatajatest keegi plaanib tootmist lõpetada.

«Meie kõigi rikkus saab alguse esmatootmisest, mitte vahendite ümberjagamisest. Mida tugevam on meil esmatootmine, seda tugevam on meil toidusektor kogu tarneahelas. Vaadakem kasvõi seakasvatust – kui eelmise aasta detsembri lõpuga oli Eesti Tõusigade Aretusühistus 11 064 siga põhikarjas, siis tänavu novembrikuu seisuga oli alles jäänud vaid 9096 siga. Vaid kümne kuuga oli 1968 emist põhikarjast välja langenud! Ja need loobumised ei ole tulnud kergekäeliselt,» rääkis Hellenurme.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimehe Roomet Sõrmuse sõnul on riiki järjest tabanud kriisid näidanud, et toidujulgeolek on oluline.

Sõrmuse hinnangul on riik toidujulgeoleku tagamiseks jätnud kasutamata terve rea võimalusi. „Alustades kohaliku toidu eelistamisest nii kaitseväe kui laiemalt avalikus toitlustuses kuni põllumeeste ja kaitseväe vastastikku kasuliku koostöö süvendamiseni, näiteks varugeneraatorite ressursi või ka nii kaitse- kui põllumajandusotstarbeks sobiliku masinapargi loomise soodustamine ja koordineerimine,“ loetles ta.

Tema hinnangul on riik jätnud suuremad toidutootmise ettevõtted praeguses energiakriisis üksi. „Energiakulude hüppeline tõus seab tõsiselt ohtu Eesti toidutööstuse majandusliku jätkusuutlikkuse, mis on omakorda ohuks riigi toidujulgeolekule,“ hoiatas Sõrmus.

 

Allikas: BNS