Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti jälle esirinnas: vaesemal raha otsas, jõukam elab säästudest ja krediidist

-
28.11.2022
Eesti inimeste elu läheb järjest raskemaks, sest ka toit kallineb üha enam.. Pilt on illustratiivne.
© UU

Toidu kallinemise ja eluasemekulude suurenemise tõttu peaks statistika järgi juba mitmekümnel tuhandel Eesti perel raha otsas olema ja nälg näpistama. Keskklass peab veel tarbimispidu säästude abil ja võlgu elades, kirjutab Delfi Ärileht.

Poed on hakanud hindu üle vaatama mitu korda tihedamini, peaaegu iga päev. Coop Eesti ostudirektor Oliver Rist ütleb, et kui koroonaajal ja enne sõda eelsel ajal muudeti toidukaupluses hindu korra nädalas ja kõige rohkem 200 tootel, siis tootjate ja hankijate ootamatu hinnasurve on pannud nad hindu muutma kuni neli korda nädalas ja 300–400 tootel.

2020. aasta leibkonnauuringu järgi kulutas Eestis 130 000 elanikku aastas toidule pereliikme kohta 487 eurot. Praegu on neil sama toidu tarbimiseks vaja 136 eurot rohkem. Paraku on neil ka seni aastas eluasemele kulunud 482 eurole juurde vaja umbes 300 eurot pereliikme kohta. Kui kodust loobuda ei saa, tuleb võlgu jääda või nälgida, sest just väiksema sissetulekuga inimeste toidukorvis on suurema osatähtsusega odavad toiduained ning need on kallinenud enim – jahu ja tangained 78%, õlid 62%, munad 60% jne.

Toiduainete hinnad on Eestis aastaga tõusnud 28%, ent euroalal keskmiselt 15,5%.

 

Allikas: Delfi

 

Loe lisaks: https://arileht.delfi.ee/artikkel/120105180/30-aasta-suurim-toidukorvi-hinna-tous-vaesemal-raha-otsas-joukam-elab-saastudest-ja-krediidist