Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Aat Purje: Keskerakond jagab omadele nagu homset poleks

-
29.11.2022
Aat Purje
© UU

Investeeringuteks mõeldud raha jaguneb linnaosade vahel täiesti ebaproportsionaalselt, kirjutab Pirita linnaosakogu aseesimees Aat Purje Postimehes.

“Tallinna linnavalitsus andis linnavolikogule üle 2023. aasta eelarve, kogumaksumusega 1,14 miljardit eurot. Linnapea Mihhail Kõlvart on seda kommenteerinud kui eelarvet, mille prioriteet on inimesed, mitte betoon.

Olukorras, kus nelja kuu pärast on tulemas valimised, mis määravad mitmeks järgmiseks valimistsükliks Keskerakonna positsiooni Eesti poliitareenil, on sotsiaaltoetustele ülesehitatud linnaeelarve, Keskerakonna põlises võimukantsis, igati ootuspärane.

Üheltpoolt jagatakse lahkelt nagu homset poleks. Teisalt võetakse eelarve jaoks laenu 90 miljonit eurot ja erinevate kulutuste katteks võetakse reservidest kasutusele 76,6 miljonit eurot.

Eelarve näeb ette pensionäridele hinnatõusu kompenseeriva toetuse kasvu, suureneb õppeaasta alguse toetus ning lisanduvad täiendavad vahendid erinevatele sissetulekust sõltuvatele toetustele. Linnaeelarve seletuskiri ütleb, et eelarve eesmärk on tagada toetuste maksmine maksimaalselt kõikidele abivajajatele.

Väidan, et tegemist on valimiseelse manipulatsiooniga.

Kuigi linnavalitsus on otsustanud fookuse suunata toetustele ja vähendada betooni suunatavat raha, on manipulatsiooni võimalik täheldada ka investeeringute poolel. Kui vaadata eelarve investeeringuid, näeme vahendite jaotamisel linnaosade vahel täielikku ebaproportsionaalsust. See ei ole kindlasti esimene kord, kui Keskerakonna abiga suunatakse raha linnaosadesse, kus nende valijaid on rohkem. Valimiste-eelne eelarve ei saakski olla erand.

Võtame haridusvaldkonda suunatud investeeringud

Mustamäe linnaossa on ette nähtud Mustamäe Huvikooli uue hoone rajamine, Tallinna Huvikeskus “Kullo” uue hoone rajamine ja Tallinna Lasteaed Kikase projekteerimine. Projektid saavad 2023. aastal veidi üle 3 miljoni euro ning eeldatav kogumaksumus on üle 32 miljoni euro. Pirita linnaosa haridusvõrk ei saa selle eelarvega aga taaskord sentigi.

Pirita linnaosakogu aseesimehena olen hästi kursis, kui väga vajab meie linnaosa täiendavaid koolikohti. Koolikohtade puudus Pirital on toonud endaga kaasa suure õpirände teistesse Tallinna linnaosadesse ning Viimsi valda, mis tekitab omakorda hulga teisi probleeme, sh. liikluskoormuse kasvu.

Kui võtta aluseks Pirita üldplaneering, mis sätestab 100 koolikohta 1000 elaniku kohta, siis peaks normikohaselt olema Pirita 19 578 elaniku puhul linnaosas 1958 koolikohta. Täna õpib Pirita Majandusgümnaasiumis 918 õpilast ja Merivälja koolis 522 õpilast. Kokku on puudu üle 500 koolikoha. Seejuures on märkimist väärt, et viimane koolihoone ehitati Piritale 1960. aastal.

Aastaid on linna esindajad lubanud Mähele Padriku elurajooni rajada põhikooli, kuid lubaduseks on see jäänudki. Pirita Majandusgümnaasiumis küll alustati juurdeehitusega ning selle I etapp ka lõpetati, kuid juurdeehituse kavandatud II etapp on jäänud rahastuseta. Võime arvata, et investeeringuteks sobivat valijaskonda on Pirita linnaosas lihtsalt liiga vähe.

Leian, et kiiresti kasvava rahvaarvuga linnas, nagu Tallinn, toob arukas investeerimine betooni pikemas perspektiivis endaga kaasa märgatavalt suurema heaolukasvu kui toetuste lauspildumine. Eelarve, mis jätab tegemata olulised investeeringud kriitiliselt vajalikku taristusse, eskaleerib üksnes probleemide ulatust. Lõputult nii ei saa!”