Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallase valitsus ei suuda LNG terminaali saagas mitte midagi tõrgeteta ja tõhusalt teha

-
30.11.2022
Oma riigi majandusmuredes ülimannetu peaminister Kaja Kallas hakkas õpetama maailma kaitsetööstusi.
© Uued Uudised

Kui jälgida tagasivaates peaminister Kaja Kallase valitsuse tegemisi, siis praktiliselt mitte milleski pole suudetud tegutseda ilma tõrgete, valearvestuste ja tagasilöökideta, alates koroonavõitlusest ja kaitsekulutustest ning lõpetades elektrihindade ja gaasihankega.

LNG terminaali puhul on pärast gaasilaeva kaotamist taas uus skandaal: Alexela ja Infortar soovivad tuua talveks Paldiskisse taasgaasistamisalust (FSRU), kuid ettevõtete teatel ei võimalda ühenduskäpa puudumine Eleringil 30. novembriks Paldiskisse LNG vastuvõtuvõimet luua.

“Kuna Soome Inkoo terminal pole endiselt valmis ning Eestile lubatud eelisligipääs puudub, oleme jätkanud võimaluste otsimist ise ujuvterminal rentida ja hakata gaasi juba detsembris torudesse laskma, seepärast tegime ka 11. novembril liitumistaotluse, millele saime eelmine nädal vastuse, et gaasi Paldiskisse lähiajal tuua ei saa,” ütles Infortari tegevjuht Martti Talgre.

Talgre sõnul saab laev kai ääres silduda, kuid gaasi pole võimalik torudesse lasta, kuna Elering on jätnud laadimisvarre kas tellimata või pole see õigeks ajaks kohale jõudnud. “Piltlikult öeldes – tankla on valmis, aga tankurit pole, ükski tanker aga tankurita tanklasse ei tule,” sõnas Talgre.

Elering leiab, et  puuduva ühenduse hankimine ei olnud algse kokkuleppe osa – nende teatel pidi ettevõte ehitama gaasiühenduse kompressorjaamast kaini ja gaasiseadmed kuni kaipealse ujuvterminali ühenduskäpani. Inkoosse suunduval alusel on aga ühenduskäpp laeva küljes, Alexela ja Infortari plaanitav laev nõuaks selle eraldi hankimist, mis ei olnud algse kokkuleppe osa.

On selle ühenduskäpaga kuidas on, fakt on see, et Kaja Kallase valitsus lihtsalt ei suuda töötada ilma skandaalide, möödarääkimiste ja valearvestusteta.

Silma torkab ka peaministri suutmatus teistega koostööd teha, sealhulgas oma ministritega. Nii lükkab peaminister vastutuse majandusminister Riina Sikkuti kaela, kes aga näitas oma ebakompetentsust juba LNG-laeva Eestisse toomise läbikukutamisega – karta on, et selle ministri jaoks käib see ülesanne üle jõu

“Mis on MKM-i ülesanne? Tagada varustuskindlus. Ja selleks talveks on MKM kinnitanud, et gaas on olemas. See FSRU, mis läheb Soome kai äärde koos Balticconnectoriga katab need vajadused. Kas seda FSRU-d on eraldi vaja (Paldiskisse – toim), ei oska ma öelda,” ütles Kaja “Ei oska öelda” Kallas.

Peaminister elab oma elu, teised ministrid oma, Elering oma, eraettevõtjad oma – ja nii ei suudeta riigis mitte midagi ära teha. ERR lisab, et ka siseminister Lauri Läänemets ja peaminister Kaja Kallas omavahel ei suhtle. (ERR-UU)