Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Nursipalus pannakse paika lihtinimese ja riigi suhe

-
30.11.2022
Eesti vajab väljaõppinud miinipildureid, nagu see pildil olev Ukraina sõdur, kuid laskealade loomisel on palju olulisi asju, millest ei saa mööda minna.
© Scanpix

Eestile on oma kaitsevõimekuse arendamiseks vaja suuri laskealasid, paraku aga toimub nende laiendamine maainimeste arvelt ning see on raskelt lahendatav dilemma.

Ometigi saab toimuvas anda moraalseid hinnanguid ja esimeseks on see, kas riik on inimeste jaoks või inimesed riigi jaoks.

Kaitseväe juhataja asetäitja kindralmajor Veiko-Vello Palm ütleb ERR-is: “Eesti riigikaitse vajab Nursipalu harjutusala laiendamist. Kui sellele jäävad ette eraomandid, siis lõppkokkuvõttes tuleb kaaluda, kumb on suurem huvi.”

Jutt on õige, aga siin mängib oma rolli ka see, et Nursipalu pole ainus objekt – inimeste kodud-kinnistud jäid ette ka Rail Balticule, idapiiri rajatistele, suurte maanteede ehitamisele.  Kui riik surub igalt poolt välja oma kodanike huvid, siis ongi varsti riik esmatähtis ning inimesed teisejärgulised, see aga sarnaneb tõesti juba idanaabri ühiskonnaga.

Ütleb ju ka värske BNS-i uudis: “Riigikontroll: Rail Balticu ja maanteede jaoks on vaja uusi karjääre.” Ka need põrkuvad kokku eraomanike huvidega, sest ega kruusavarud ainult riigimaade all ja kõrvalistes kohtades asu.

Riik on valesti käitunud kogu protsessis – kui kaitseminister Hanno Pevkur läks Nursipalusse ütlusega, et soovib kompromisse leida, kuid endal olid portfellis ainult juba ette kindlaks määratud lahendused, siis pole need isegi mitte läbirääkimised, vaid surve nõustumiseks riigi otsustega.

Kindralmajor Palm ütleb, et küüditamise jutt olevat liiast. Kas ikka on? Nõukogude Armee tegi ju samamoodi, tehes suured alad Eestis inimestest ja taludest tühjaks, et okupatsiooniarmeele ruumi teha. Nemad ilmselt läbirääkimisi ei pidanud, kuid kuna ka praegu on lõpptulemus ikka sama, siis vahet pole.

Kaitsevägi peaks lisaks mõtlema ka sellele, kui strateegiliselt tähtis on Kagu-Eesti – seal pole vaja hoolimatust kohalike vastu, keda kagunurka on niigi väheks jäänud, sest nende toetust on vaja, kui vene väed peaks kord Luhamaa tagant liikuma hakkama.

Rõuge vallavolikogu esimees kirjutab sellest, et tegelikult saaks laskeala teistpidi nihkesse panna, et see talukohti ehk konkreetselt inimeste kodusid ei puudutaks. Maad saab asendada, sellega on inimesed nõus, aga põliskodusid mitte. Ilmselt on riigil ikkagi rohkem hoobasid asja lahendamiseks vastastikku nõusolevalt kui lihtsalt inimesi fakti ette seades.

PPA juht Elmar Vaher ütles kord: “Kui üks ettevõtja hakkab riiki kiusama, siis midagi teha pole, riik peab ennast kehtestama.” Tegelikult ei saa riik nii käituda, sest ta tegutseb selle ettevõtja toel ja ka ettevõtja on osa riigist. Riik on ka Nursipalu inimesed.

Uued Uudised