Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Sakslased toetavad üha vähem Ukraina reaalset abistamist

-
30.11.2022
Humanitaarabi sakslased Ukrainale küll annavad, kuid sõjaline tugi on seni nõrgem olnud. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Hiljutise arvamusküsitluse järgi toetab üha vähem sakslasi sõjalise abi osutamist Ukrainale – enam kui pool vastanutest on kas täielikult või osaliselt toetamise vastu. Washington Posti poolt läbi viidud küsitlus näitas, et ehkki 91% sakslastest tunneb Ukraina suhtes poolehoidu, leidis 54% vastanutest, et Saksamaa on juba teinud Ukraina aitamiseks (andnud sõjalist abi ja toetanud põgenikke) piisavalt (37%) või teinud isegi liiga palju (17%).

Uuringuga sooviti saada selgust, milline on Saksamaa avalikkuse arvamus sanktsioonide suurendamise kohta Venemaale olukorras, kus sanktsioonid võivad tuua kaasa toidu- ja gaasihindade jätkuva tõusu. Samuti taheti teada sakslaste arvamust rakettide ja muu sõjalise varustuse saatmise kohta Ukrainasse olukorras, kus see suurendaks Saksamaa sõjalist eelarvet; lisaks uuriti, kuidas suhtuvad sakslased Ukraina põgenike vastuvõtmisse olukorras, kus see tähendaks Saksamaale suurenenud majanduslikku koormat ning milline on sakslaste arvamus Ukraina NATOsse astumise kohta, isegi kui see tähendaks NATO sekkumist Ukraina kaitsmisse.

40% vastanutest väljendas toetust rangematele sanktsioonidele ka olukorras, kus need tooksid kaasa veelgi sügavamad majandusprobleemid Saksamaale, ent uute sõjapõgenike vastuvõtmist, relvalisa saatmist ja Ukraina NATOsse võtmist toetas täielikult vaid 31% vastanutest.

Arvamused lahknesid tugevalt endise Ida- ja Lääne-Saksamaa vastajate vahel. Endised idasakslased näitasid üles palju piiratumat soovi Ukraina toetamiseks. Näiteks oli täielikult relvaabi suurendamise vastu 52% idasakslastest, aga vaid 27% läänesakslastest. Washington Posti ajakirjanikud järeldasid sellest, et Saksamaa idapoolsete liidumaade elanikud suhtuvad Venemaasse sõbralikumalt ja NATOsse skeptilisemalt kui läänepoolsete liidumaade elanikud.

Allikad: Washinton Post, The European Conservative