Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakondlik inflatsioonirekord on euroala keskmisest poole, Maltast kolm korda kõrgem

-
30.11.2022
Nii nad kord lubasid.
© UU

Euroalal oli aastainflatsioon Eurostati kiirhinnangu järgi novembris 10 protsenti, Eestis aga eelduslikult 21,4 protsenti.  Inflatsioon oli aeglaseim 6,6 protsendiga Hispaanias, järgnesid 7,1 protsendiga Prantsusmaa ja 7,2 protsendiga Malta – isegi viimatinimetatud saareriik suudab Kaja Kallase juhitavast Eestist üle olla.

Kommenteerib Varro Vooglaid: “Selline jõhkra ulatusega inflatsioon kujutab endast sisuliselt rahva täiendavat ja ülimalt mastaapset maksustamist. Ainult et erinevalt riiklikult kehtestatud maksudest on väga raske öelda, kellele niimoodi rahvalt hiiglaslikus ulatuses ära võetud jõukus kanaliseeritakse.

Ilmselt ei ole vale öelda, et suures osas kanditakse see nö Cantilloni efektiga selgitatult neile, kes massiivselt juurdetrükitavale rahale esimesena ligi pääsevad, sest nemad saavad kasutada raha endise, st inflatsioonieelse väärtusega. Ennekõike on nendeks subjektideks kommertspangad, mis saavad raha enda käsutusse keskpanga käest, ja suurkorporatsioonid, mis saavad omakorda raha enda käsutusse kommertspankade kaudu.

Sealt edasi niriseb juurdetrükitud raha allapoole, kaotades samal ajal inflatsiooniprotsessi kaudu oma väärtust. Ajaks, mil see raha jõuab püramiidi alumiste tasanditeni, ongi inflatsioon oma töö ära teinud. Ehk tavaline tööinimene saab sellest rahast osa alles siis, kui sellest on üleemistel tasanditel nö mahl välja pigistatud. Tema säästud imetakse aga väärtusest tühjaks, ilma et numbrid tema hoiukontol muutuks või kupüürid tema madratsi alt kaoks.

Minu kindla veendumuse kohaselt on kogu fiat-raha süsteem maailma ajaloo konkurentsitult kõige mastaapsem finantskuritegu. Aga selle mastaap on nii suur, et enamik inimesi isegi ei hooma, et mingi kuritegu üldse eksisteerib.”

Uued Uudised