Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uuring: üha enam legaliseeritav marihuaana on surmavikat kopsu tõmmatava suitsu sees

-
02.12.2022
Marihuaana suitsetamine Tais joogatunnis.
© Scanpix

Hiljuti Kanadas läbiviidud uurimus näitab, et marihuaana suitsetamine on kopsudele veelgi kahjulikum kui tubakasuits. Teadusajakirjas Radiology avaldatud uurimus kajastas 2005-2020 Ottawa haiglas tehtud kompuutertomograafia (KT) tulemusi, millega uuriti marihuaana suitsetamise mõju inimese tervisele.

Teadlased võrdlesid kanepisuitsetajate KT andmeid tubakasuitsetajate ja mittesuitsetajate andmetega. Kanepisuitsetajate kopsudest leiti tavapärasest rohkem radioloogilisi leide, muuhulgas esines neil tubakasuitsetajate ja mittesuitsetajaga võrreldes sagedamini kopsuemfüseemi ja hingamisteede põletikulisi muutusi. Kopsuemfüseemi esines kanepisuitsetajatel tunduvalt rohkem: 56 uuritud inimesest 42 inimesel, mis on 75%, samas kui tubakasuitsetajal esines kopsuemfüseemi vaid 5 protsendil juhtudest.

Tubakasuitsetajad olid suitsetanud viimase 25 aasta jooksul ühe paki sigarette päevas, kanepisuitsetajate keskmine marihuaanakogus päevas oli 1,85 grammi (ehkki vaid vähem kui pooled neist täpsustasid oma suitsetavat kogust).

Hingamisteede põletikumarkerid olid samuti kõige kõrgemad marihuaana suitsetajatel. Neil esines bronhiseinte paksenemist 64% (mittesuitsetajatest 11%, tubakasuitsetajatest 42%), bronhiektaase 23 protsendil (mittesuitsetajatest 4%, tubakasuitsetajatest 6%) ja suurenenud limasekretsiooni 46 protsendil (mittesuitsetajatest 2%, tubakasuitsetajatest 15%) juhtudest.

Vanusest lähtuv analüüs näitas veelgi suuremaid erinevusi: bronhiseinte paksenemist esines üle 50-aastastest kanepisuitsetajatest 83%, tubakasuitsetajatest 42%, bronhiektaase esines üle 50-aastastest kanepisuitsetajatest 33% (tubakasuitsetajatest 6%) ja suurenenud limasekretsiooni vastavalt 67% ja 15%.

Teadlased uurisid kopsuhaiguste kõrval ka teisi tervisenäitajaid, näiteks günekomastiat (mehe rinnanäärme liigne suurenemine). Selgus, et ka seda esineb kanepisuitsetajatel sagedamini kui tubakasuitsetajatel (vastavalt 38% ja 16%).

Mitmes riigis on marihuaana legaliseeritud ja üha enam räägitakse selle laiaulatuslikust seadustamisest. „Avalikkuses levib arvamus, nagu oleks marihuaana suitsetamine tervislikum kui tubaka suitsetamine, meie uurimus viitab aga võimalusele, et see ei ole tõsi,“ ütles Ottawa ülikooli professor ja uurimuse autor Giselle Revah.

Allikas: Epoch Times