Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Andres Raid: kust kasvavad faktikontrolli jalad?

-
02.12.2022
Andres Raid
© UU

Reutersi avaldatud uudis aitab pisut loori kergitada süsteemilt, mis toimib mitte just eriti avalikult ja väljakuulutatult.

Mis juhtuks, kui mingi mitte-peavoolu seltskond, kasvõi EKRE või SAPTK või kasvõi Fidesz Ungarist oleks enesele sellise alloleval pildil jõulupuu ehtinud?!

Pole kahtlust, et kõikvõimalikud väljaanded oleks kirendanud pealkirjadest, milles oleks kirjapandud lood maskide langemisest, fašistliku olemuse reljeefsest väljendumisest – käima läinuks otsekui konkurss, kes kõlavamalt lajatab. Aga…

Reuters teostas samuti „faktikontrolli“ Lätis ülespandud ja isegi maailmas vaidlusi põhjustanud jõulupuu asjus. See nägi välja selline:

Haakrist selgemast selgem ja suisa kesksel kohal! Lätlased põhjendasid seda sellega, et selline rist oli nende rahvamustrite ja -rõivaste motiiv ja sel pole natsiriigiga mingit pistmist. Reutersi faktikontroll tuvastas, et kõik on õige ja see haakrist on õige haakrist.

Seega – oleneb, igasugune tõlgendus oleneb sellest, kes kasutab ja kuidas hetkel kasulikum on, ehkki rist on üks ja seesama. Kui on vaja, antakse nuiaga ja kui vaja, rõhutakse rahvuslikkusele, mis omakorda on reeglina üdini taunitav. Jällegi – „tõde“ on täpselt selline ja sõltub sellest, kuidas hetkel vaja on ja kelle peanupp vasarale kõige lähemal on.

Asi on suisa koomiline – kui natsid ja sakslased laiemalt oma jõulupuid haakristidega varustatud ehetega kaunistasid, siis on see isegi „natside sõda jõulude vastu“! (Ehted ise on alloleval pildil).

Kuidas suhtuda aga sellisel juhul allolevatesse Coca-Cola ehtesse, USA-s eelmise sajandi kahekümnendatel kasutusel olnud kaardipakki ja sealtsamast pärit olevasse puuviljakasti?!

Ja kui tekib soov pea uisa sassi ajada, siis võiks „süveneda“ briti ajaloolaste vaidlusesse seoste üle 12. sajandist pärit üliku naise kalelakaunistuse ja III Reichi tekkeloo vahel! Meie faktikontroll oleks valmis tõestama nii üht kui teist, oleneb, kuidas parasjagu „korrektne“ oleks!

Kuis tundub, vaadates seda kaelakaunistust ennast, kas on kapral Aadu või Röhmi enda käsi mängus?!

Andres Raid