Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Aarne Mäe faktikontroll: ajakirjanik Karnau labane vale

-
04.12.2022
AARNE MÄE

Enam labasemalt ei saa kuritarvitada ajakirjaniku ja seega ka ajakirjanduse usaldusväärust, kui seda teeb Postimehe ajakirjaniku, et mitte öelda propagandisti Andrus Karnau Facebooki-postitus.

Karnau, kes oli kunagi majandusajakirjanik, Lääne Elu peatoimetaja ja koos Ahto Lobjakaga raadiosaate „Olukorrast riigis“ saatejuht, kirjutab viimasel ajal Postimehes teatriarvustusi, aga teeb ka intervjuusid poliitikutega.

Kõige selle juures on tal eriline suhe Ukraina lippudega ja kui ta neid tänavapildis ei näe, tõstab temas pead… ekrevihkaja. Kuigi need asjad pole kuidagi seostatavad, leiab lipufetišit harrastav Karnau siiski laest võetud puutepunkte.

Sama teema paelus teda juba suvel, kui kirjutas Rakvere Vallimäe suvelavastusest arvustuse ja alustas oma artiklit nii: „Rakveres pole näha ühtegi Ukraina lippu. Linnavalitsusel, keskväljakul, kirikul ega linnusel. Haapsalus näeb sinikollaseid lippe linnavalitsusel, linnuses ja vanalinnas vana raekoja ees. Rakveres pole ühtegi.“

Sellega pole piirdutud. Äsja kirjutas ta ühismeediasse: „Rakvere – ainus Eesti linn, kus pole ühtegi Ukraina lippu. Mitte ühtegi. Suvel üks oli keskväljakul, aga nüüd on see ka maha võetud. EKRElinn.“

Panite tähele esimese vale – alguses kirjutas, et suvel polnud ühtegi, nüüd aga tunnistab, et üks siiski oli. Tegelikult ei vasta muidugi kumbki väide tõele. Aga see teda ei heiduta.

Selle viimase postituse esimesi laikijaid oli Reformierakonna käilakuju Jürgen Ligi. Ikka selleks, et oma arust EKREle ära pandud. Edasi lisasid mitu tuntud ajakirjanikku üllatust või kurbust väljendava emotikoni. Vähemalt reportereid aastaid õpetavalt Priit Pulleritsult, kes samuti „ohood“ väljendas, eeldaks küll allikakriitilisust. Krister Pariselt vast mitte.

Niisiis on siin kaks aspekti: esiteks Rakvere ja teiseks EKRE. Sõltumatu faktikontroll tõmbaks mõlemas teemas tema väidetele vee peale.

Esiteks on Ukraina värve Rakveres igale maitsele: on klassikalisi lippe, on virtuaalseid, on mastivimpleid (lisaks on juhuslikult ka Rakvere linna värvid samad, mis Ukraina rahvusvärvid). Nii, et Jürgen Ligil ei tasu rõõmustada, Priit Pulleritsul üllatuda ja Erik Prozesel kurvastada. Jutt, et Rakveres pole ühtegi Ukraina lippu on VALE!

Teiseks – EKRE. Rakvere linnavolikogus on EKRE nelja liikmega opositsioonis. Linnavalitsuse moodustvad Isamaa ja Keskerakond. Kuigi EKRE on Rakveres ja Lääne-Virumaal väga populaarne, ei saa öelda, et tegemist on EKRElinnaga. VALE!

Mis aga EKKRE-sse ja Ukraina toetamisse puutub, siis EKRE liikmed on annetanud ukrainlastele nii raha kui ka droone, kaubikuid, talvevarustust jne, käinud Kadrinas kuuliveste valmistamas ja mitmel korral kohapeal toetust avaldamas nii lipuga kui ka liputa. Alles äsja saabus Ukrainast EKRE Lääne-Virumaa piirkonna esimees Anti Poolamets, kes käis seal juba kolmandat-neljandat korda ja kes on avanud pärast sõja puhkemist ka annetusarve.

Ei tihka uskuda, et siin lippudega lehvitav Andrus Karnau on kohapeal ukrainlasi toetamas käinud. Käimasolevat jalgpalli MM-i lainel olles on paslik öelda, et Postimehe ajakirjanik lõi selle plämaga enda tsunftile omavärava.

Muidugi oleks võinud ta valida ka võimaluse kirjutada, kuidas EKRE ukrainlasi toetab, aga ta valis tee levitada labast valet ja lihtsalt vihata.

Tegelikult pole ju siin midagi rasket – kui tahetakse, et ajakirjanikku usutakse ja ajakirjandust usaldatakse, siis tuleb alustada sellest, et ajakirjanik kirjutab tõtt. Siin on ehe näide, et seda pole tehtud.

Olgu see suures või sotsiaalmeedias – valel on lühikesed jalad. Ja need haisevad.

 

Aarne Mäe, Riigikogu EKRE fraktsiooni nõunik, Rakvere linnavolikogu liige, ajakirjanik

 

Näited Rakvere lippudest: virtuaalne lipp, klassikaline lipp ja mastivimpel koos Rakvere linna vimplitega.