Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Elektrihinna tõus ei mõjuta eriti ettevõtteid”: kas ettevõtlusminister Järvan ajab lolli juttu või ongi loll?

-
06.12.2022
Kristjan Järvan

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Kristjan Järvani (Isamaa) sõnul moodustavad energiakulud ettevõtete kogukuludest vaid paar protsenti. Kuigi ettevõtted ägavad kosmiliste energiahindade all, tõstavad sellest johtuvalt hinda, koondavad inimesi, panevad tootmisi pausile ja tehaseid kinni, siis seni oma ülbusega silma paistnud Isamaa minister särab nüüd ka lauslollusega. Tema hinnangul on põhjused, miks paljud firmad praegu raskustes, hoopiski muud.

Järvan tõdes, et praegune kriis on enim tabanud just tööstussektorit, kus on olnud ka palju koondamisi. Minister ei näe aga, et riik peaks kuidagi tööstusettevõtetele appi tulema. „Me ei saa kasutada riigi raha selleks, et toetada ärimudeleid, mis juba mitu aastat ei tööta,“ ütles Järvan oma Facebooki live-pöördumises.

Paljud ettevõtjad on kurtnud, et energiakriis mõjutab neid väga tugevalt, eriti suurtes raskustes on suuremad firmad, kes ei saa kasutada universaalteenust nagu väiksemad firmad ja mikroettevõtted. Järvani hinnangul pole aga energiakulud ettevõtetele sugugi nii suured. Nii väitis Järvan, et raskustesse sattunud ettevõtetel moodustas energiakulu kogukulust 2020. aastal vaid 1% ja eelmisel aastal 2%.

Kui Järvanilt küsiti, miks Eesti riik ei toeta oma ettevõtteid nii nagu paljud teised Euroopa riigid teevad, vastas Järvan, et toetused ei muuda ettevõtteid konkurentsivõimelisemaks, pigem just vastupidi.

Järvan märkis ka, et Eestis on praegu tööhõive rekord ja näiteks infotehnoloogiasektoril läheb väga hästi. Ometigi on hiljuti tulnud ka uudiseid sellest, kuidas tehnoloogiafirmad rihma koomale tõmbavad ja töötajaid koondavad.

Seega ettevõtlusminister lihtsalt lollitab või polegi tal oma ametist ja praegusest tegelikust majandusolukorrast adekvaatset pilti.

 

Allikas: Äripäev