Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas ja Putini sõjamasin: Eesti riigiettevõte Operail hakkab Soomes tegema koostööd Venemaaga

-
07.12.2022
Raudtee
© Uued Uudised

Eesti riigile kuuluv raudtee-ettevõte Operail valmistub Soome VR Grupilt üle võtma Vainikkala-Harjavalta liini, et hakata mööda seda Venemaalt niklit transportima. Ettevõte ise selles probleemi ei näe, pealegi saab Operail juhised selle omanikult Eesti riigilt.

Vene niklit tarnitakse Ukraina sõjast hoolimata segamatult maailma turgudele läbi Soome. Kevadel otsustas VR Grupp kaubaveo lõpetada just sõja tõttu. Nüüd on aga VR Grupi koha valmis üle võtma Eesti Operail, kirjutab YLE.

Eesti riigile kuuluv Operail valmistub VR-i välja vahetama ja jätkama Vene nikli vedu Vainikkalast Harjavaltasse. Ettevõte on Soome raudteevõrgu transpordiks juba reserveerinud.

Yle kirjutab: Venemaa nikkel voolab katkematult maailmaturule läbi Soome – hoolimata Venemaa agressioonisõjast ja otsusest VR lõpetada.

Kevadel otsustas VR Group peatada aasta lõpus kaubaveo Venemaalt. Põhjuseks Venemaa agressioonisõda Ukrainas.

VR-i vahetab esialgu välja Eesti riigi raudtee-ettevõte Operail.

Estonian Operail Finland Oy on alates detsembri keskpaigast teinud Vainikkala–Kouvola–Harjavalta vahel rööbastee läbilaskevõime broneeringuid.

See ilmneb rongiliikluse avatud andmesüsteemist.

Raja läbilaskevõime viitab võimalusele kasutada rööbasteevõrku ja koostada liinidele sõiduplaane.

Operail Finland Oy on Eesti riigile kuuluva raudtee-ettevõtte Operail tütarettevõte. Ettevõte alustas Soomes tegevust 2020. aasta novembris.

Operail on vedanud kivisütt ja naftakeemiatooteid Venemaa piirilt Vainikkalast Kotkasse ja Hankosse.

Harjavallas asub Satakuntas maailma suurima niklifirma, Venemaa Norilsk Nickeli kontserni Nornickel Harjavalta Soome tehas.

Yle teatas varem oktoobris, et Operail Finland kavatseb Soomest lahkuda.
Samal ajal on ettevõtte finantsseisund drastiliselt nõrgenenud.
Ettevõtte kaubaveomaht on Eestis ja Soomes eelmisest aastast vähenenud ligikaudu poole võrra.
Ärikasum vähenes 2021. aastaga võrreldes tänavu samale ajale 13 miljoni euro võrra. Ettevõte on tänavu teinud 3,5 miljonit eurot kahjumit.
„Operaili juhtkond soovib hoida Operail Finlandi võimalikult heas seisukorras kuni lahkumiseni,“ ütles Operail Grupi tegevjuht Raul Toomsalu oma meilivastuses Ylele.
Lääne sanktsioonid kuivatasid suures osas kokku muud Venemaalt imporditud tooted, kuid mitte nikli. Nikli import Venemaalt Soome on jätkuvalt intensiivne. Tolli viimane statistika septembrist näitab, et nikli import kasvas eelmise aastaga võrreldes ligi 60 protsenti.
Iga kuu imporditakse Soome umbes 160 miljoni euro väärtuses niklit.
Summa vastab kahele kolmandikule kogu Venemaa impordist ehk kaks kolmandikku Soome kogu Venemaa impordist moodustab just nikkel.
Kui Operail hakkab vedama Vene niklit, kas ettevõte näeb selles eetilist probleemi?
„Muidugi nõuavad kõik Venemaaga seotud tegevused sellistel aegadel tõsist eetilist kaalutlust. Samas tuleb tõsiselt mõelda, kui kiiresti suudetakse Venemaaga seotud äri peatada,“ ütles tegevjuht Raul Toomsalu.
Toomsalu sõnul saab Operail juhised selle omanikult Eesti riigilt.
„Poliitilised otsustajad peavad kaaluma, kui kaua kulub kohalikel ettevõtetel ja tehastel alternatiivsete lahenduste leidmiseks Venemaa tooraine asendamiseks nii pinnal püsimiseks kui ka töökohtade säilitamiseks,“ tuletas Toomsalu meelde.

Venemaa toodab toorainena kümmekond protsenti maailma niklist ning on Indoneesia ja Filipiinide järel suuruselt kolmas tootja.
Ettevõte Norilsk Nickel toodab 15–20 protsenti maailma akukvaliteediga niklist, analüüsis Reuters septembris.
Harjavalta toodang aitab kaasa rohelisele üleminekule ning akutööstuse arengule Euroopas ja Soomes, meenutab tegevjuht Joni Hautojärvi.
Hautojärvi sõnul annab Harjavalta tehas otseselt ja kaudselt tööd 500 inimesele.
Aleksanteri Instituudi professor Veli-Pekka Tynkkynen: „Kõik Venemaalt pärit toorained, nii nafta kui gaas, on vereõli ja veregaas. Metallid on võrdselt määrdunud verega. See kehtib ka nikli kohta.“
Eesti peaminister Kaja Kallas?, miks sa vaikid? Kas sinu juhitav Eesti on Putini sõjamasina rahastaja?

Loe siit: https://yle.fi/a/3-12683542