Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rain Epler: EKRE on kogu aeg seda meelt olnud, et Eesti energiasõltumatuse tagamine põlevkivi abil on õige

-
07.12.2022
Põlevkivikaevandus

Valitsus on energiaga hädas ning nüüd on tekkinud idee Kirde-Eestisse rajada uus põlevkivielektrijaam. Kõik mäletavad, et seni on seda rahvuskonservatiivide ideed innukalt maha tehtud.

Endine keskkonnaminister Rain Epler (EKRE): „EKRE on kogu aeg seda meelt olnud, et Eesti energiasõltumatuse tagamine põlevkivi abil on õige.“

Ta tuletab meelde, et rahandusministrina andis Martin Helme Eesti Energiale korralduse tagada vähemalt 1000MW tootmisvõimsust põlevkivijaamades ning EKRE surus läbi uue põlevkiviõli tehase rajamise otsuse.

„Oleme öelnud sedagi, et Eesti võiks kaaluda uue põlevkivielektrijaama ehitamist,“ rõhutas Epler, lisades, et Isamaa käitub nagu end otsiv teismeline – pool suve eksitas nende ettevõtlusminister Krisjan Järvan inimesi soodsa universaalteenuse lubadusega, mida lõpuks täita ei suutnud. Augustis teatas Sven Sester poliitdebatil uhkusega, et koalitsioon on otsustanud tõsta Eesti taastuvates allikatest elektri tootmise ambitsiooni saja protsendini aastaks 2030.

„Nüüd on talv alanud, valimised lähenevad ja isamaalastel tuleb tunnistada, et see, mida EKRE räägib, on õige. Ma ei imestaks, kui paari kuu pärast saadakse sellestki aru, et elektri hind 0,03 €/kWh ikkagi on võimalik!“ märkis Epler, kelel sõnul tasub uue põlevkivielektrijaama ehitamist mõistagi kaaluda. „Enne seda soovitame kindlasti tõsiselt mõelda kolme Balti elektrijaamas jõude seisva energiaploki kaasajastamisele ja taaskäivitamisele. Meie hinnangul on see täna parim võimalus, kuidas lähiaastatel elektri kättesaadavust parandada,“ lausus Epler.

Eesti energiavarustuse tagamise eest vastutav Elering avaldas teisipäeval aruande, kus teeb ülevaate Eesti elektrivarustuskindluse olukorrast.

Elering toob aruandes välja, et Eesti varustuskindluse tagamiseks on ikkagi vajalik, et meil oleks mitme põlevkiviploki mahus kindlaid võimsusi.