Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Henn Põlluaas: Võimuliit kinnitas Raimond Kaljulaidi tagasi valides, et mehe seotus räpase Vene rahaga neid ei häiri

-
07.12.2022
Rahvasaadik Raimond Kaljulaid vaatab telefonist, millist hääletamisnuppu kuritegeliku taustaga vene rahastajad seekord vajutada käsivad.
© Uued Uudised

EKRE Riigikogu fraktsiooni esimees Henn Põlluaas taunib Reformierakonna, Isamaa ja sotside võimuliidu otsust valida riigikaitsekomisjoni esimeheks tagasi räpast Vene raha vastu võtnud Raimond Kaljulaid.

Esmaspäeval astus riigikaitsekomisjoni aseesimehe kohalt tagasi Leo Kunnas (EKRE), et juhtida tähelepanu Kaljulaidi seotusele musta vene rahaga. Selle sammuga kutsus ta esile uued esimehe ja aseesimehe valimised. Teisipäeval valisid valitsuserakondade esindajad Kaljulaid tagasi. Aseesimeks valiti tagasi ka Kunnas.

“Tõsiasi, et Raimond Kaljulaidi kampaaniat on rahastanud rahapesus ja krüptopettuses kahtlustatavad isikud, peaks välistama tema kuulumise parlamendi riigikaitsekomisjoni, rääkimata selle juhtimisest. Seda enam, et me ei tea, millised olid tema rahastajate motiivid, mida nad ootasid vastutasuks ja milline on võimalik seotus Venemaa luureasutustega,” ütles Põlluaas.

“Riigikaitsekomisjonis käsitletakse meie julgeoleku ja kaitsevõime osas tundlikku infot, millest suurem osa on kaetud NATO saladusega. On arusaamatu, et koalitsioonierakonnad võimaldavad Kaljulaidi tagasivalimisega jätkuda olukorral, kus komisjoni esimeheks on isik, kes võib olla tegutsenud kurjategijate huvides või teeb seda ka täna. See on julgeolekurisk ja rikub Riigikogu ja Eesti mainet.”

Põlluaasa sõnul kinnitas koalitsioon Kaljulaidi toetades, et rahvusvaheline rahapesu ja petturlus neid ei häiri: “See on tänase võimuliidu tase.”

Lisaks Kaljulaidile ja Kunnasele kuuluvad riigikaitsekomisjoni Heiki Hepner (Isamaa), Ants Laaneots (RE), Kalle Laanet (RE), Alar Laneman (EKRE), Anneli Ott (KE), Mati Raidma (RE) ja Erki Savisaar (KE).

EKRE silmis ei sobi Kaljulaidi komisjoni juhtima, sest ärimehed Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko, kellele on esitatud kahtlustus enam kui poole miljardi euro suuruses krüptorahakelmuses ja rahapesus, olid 2019. aasta europarlamendi valimistel Kaljulaidi suurimad toetajad, annetades kampaaniaks 25 000 eurot. Rahvuskonservatiivide veendumuse kohaselt ei ole mõeldav, et praeguses kriitilises Ukraina sõja olukorras jätkab riigikaitsekomisjonis juhtimist inimene, kes on Vene rahapesijatelt võtnud vastu oma kampaania rahastamiseks hämara taustaga raha.