Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Dožd on hoiatus, mida ka Eesti peaks arvestama

-
07.12.2022
Telekanali Dožd direktor Natalja Sindejeva Läti eetris.
© Scanpix

Kes on kursis sisepoliitilise olukorraga Venemaal enne Ukraina sõda, see mäletab, et telekanalit Dožd peeti Läänes opositsiooniliseks ja Putini-vastaseks meediakanaliks. Piisas neil vaid Läände, konkreetselt Lätti ümber kolida ja selgus, et putinismivastasus ei tähenda automaatselt seda, et ei olda suurveneliku mõtlemisega.

See Vene opositsiooni “fenomen” pole uudis – tapetud Boriss Nemtsov oli küll tuntud Putini-vastane, aga debattides rääkis ta korduvalt “vene kaasmaalaste” kaitsest “lähivälismaal”. Aleksei Navalnõi on mingil eluetapil samuti toetanud Krimmi okupeerimist. Ehk siis – vene opositsioon võib olla üdini Putini vastu, aga kui diktaatorist president pildist välja lülitada, siis on ka neil suurvenelik mõtlemine. Doždi puhul lõigi see Lätis välja.

BNS vahendab: Läti riiklik elektroonilise meedia nõukogu (NEPLP) teatas teisipäeval, et tühistas Venemaa telekanali Dožd ringhäälinguloa, viidates ohule riigi julgeolekule ja avalikule korrale. Dožd kaob eetrist 8. detsembril, vahendas LSM.

“NEPLP oli veendunud, et Doždi juhtkond ei mõistnud iga üksiku rikkumise olemust ja raskust. Läti seadusi peavad kõik järgima ja austama,” ütles NEPLP-i juht Ivars Abolinš.

Hiljuti määras NEPLP Doždile 10 000 euro suuruse trahvi. Kanal näitas kaarti, millel oli okupeeritud Krimm märgitud Venemaa territooriumiks. Kanal küsis ühes oma loos abi ka Venemaa armeele. Samas loos nimetas Dožd Venemaa sõjaväge “meie armeeks”.

Pärast Ukraina sõja puhkemist katkestas Dožd võimude survel oma tegevuse Venemaal. Hiljem kolis kanal Lätisse. Kanal kogus laiemat tuntust 2011. aastal, kui kajastas Venemaa parlamendivalimisi ja sellele järgnenud meeleavaldusi.”

Mida on Eestil sellest õppida? Kolumnist Ivan Makarov on hoiatanud Putini-vastaste ajakirjanike invasiooni eest Eestisse, kus nad on suuresti üle võtnud siinse venekeelse meedia, esitledes ennast Vene opositsioonina – samas aga on nad üdini suurveneliku mõtlemisega, põlgliku ja üleoleva suhtumisega eestlastesse, nad sekkuvad Eesti siseasjadesse, õpetades meid, kuidas peab “õigesti” elama, ja toetades siinse vene kogukonna ambitsioone. Nii kujunevad nad Putini-vastastest ruttu Eesti riigi vastasteks.

Pealegi pole mitte kõik Venemaalt põgenenud teinud seda otseselt Putini pärast, vaid on Vene ühiskonna korrumpeeruvust arvestades jäänud sealsetes toiduahelates kellelegi võimsamale hammaste vahele – seda väidetakse “poliitpõgeniku” Andrei Kuzitškini kohta.

Putinlased tuleb Eestist minema kihutada, aga me ei vaja ka “opositsionääre”, kes pärast Putini kõrvaldamist Krimmi ikkagi kaardil Venemaa külge joonistavad. Liberaalide valitsetavas Eestis arvatakse kahjuks, et kui oled sõnades Putini vastu, oled automaatselt “oma”. Aga venelased jäävad alati oma maa patriootideks.

Uued Uudised