Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Salastatud 75 aastaks!” Peeter Ernits: Liina Kersna testihanke info saab avalikuks siis, kui ta on 117-aastane

-
08.12.2022
Kõik Reformierakonna patud suletakse seitsme salasõlme taha.
© UU

EKRE Riigikogu saadik ja riigieelarve kontrolli erikomisjoni liige Peeter Ernits avab “avatud” riigi salastamiste jõhkra tausta.

“Kuigi me pidime eile riigieelarve kontrolli erikomisjonis arutama endise haridusministri Liina Kersna seaduserikkumisi COVID-19 kiirtestide riigihangete läbiviimisel, jäi istung ootamatult ära. Ärajäämise põhjuseks oli valitsuselt tulnud kiri. Šokeeriv oli aga tempel kirja nurgal. See teatas, et ülekuulamise materjalid ja teised asjasse puutuvad dokumendid tuleb salastada kuni 5. detsembrini 2097, teiste sõnadega 75 aastaks. Te loete õigesti – seitsmekümne viieks aastaks.

Mul kukkus kirja nähes suu lahti. Mis toimub?

75 aastaks salastatakse Eesti riigi kõige suuremad saladused. Näiteks inimeste nimed, kes Kaitsepolitseiameti ja välisluurega koostööd teevad. Riigikaitse plaanid on salastatud vaid 50 aastaks.

Erikomisjoni liikmena oli mul täna võimalik Liina Kersna väärteomenetluse lõpetamise protokolli lugeda. Menetlus puudutab karistusseadustiku kahte paragrahvi, millest esimene käsitleb usalduse kuritarvitamist, teine aga toimingupiirangute rikkumist eriti suures ulatuses (7,5 miljonit ) ja võib südimõistmise korral inimese kuni viieks aastaks trellide taha viia.

Kahjuks ei saa ma protokolli sisust teile enne 2097. aasta 5. detsembrit rääkida.

Liina Kersna on siis 117-aastane ja ma ei ole kindel, kui paljusid teist tema tegemised siis enam huvitavad.

Meil armastatakse suure suuga rääkida, kui avatud Eesti on. Tegelikkus on kahjuks sootuks teistsugune. Te ei kujuta ette, kui palju on meil kõikvõimalikke salastatud dokumente. Neid on üüratutes kogustes ja kuhjade kaupa laotatuna laiali miljonitele lehekülgedele. Igaühel neis on mingi salastamise tempel nurga peal. Kõige enam on selliseid pabereid, mis kannavad nurgal AK märget. Nende sisu peab jääma saladuseks vähemasti viieks aastaks. Aga kergesti võib see pikeneda veel viis aastat…

Neis paberites on varjul info nii Estonia huku, jäägrikriisi, VEB-fondi, Tallinna Sadama korruptsiooniloo ja paljude-paljude teiste sündmuste kohta. Aga veel rohkem on need paberid täidetud informatsiooniga mis ei peaks üldse salastatud olema.

Peaministriks saades üritas Kaja Kallas koroonainfo salastada. Ja nüüd siis Kaja sõbranna Liina Kersna kohutav saladus. Eesti riik on Kaja Kallase kindlates kätes.”