Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Saksamaa näitel: naiskaitseministrid laostavad kaitsevõimet

-
09.12.2022
Saksamaa järjekordne hädine naiskaitseminister Christine Lambrecht.
© Scanpix

Kõlab küll “toksiliselt maskuliinselt”, aga ka analüütikud on juhtinud tähelepanu sellele, et kui naine saab kaitseministriks, käib riigi kaitsevõime alla. Seda on muuseas seletatud ka sellega, et naised on alalhoidlikumad ja rahumeelsemad kui mehed, ning nad eeldavad, et ka teised tahaksid rahu suunas liikuda. Teiseks eelistavad nad raha suunata sotsiaalsfääri, et inimesi aidata (Saksamaal eriti migrante), ning jätavad kaitsevõime unarusse.

Saksamaa esimene laostaja oli praegune Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, kes oli 17. detsembrist 2013 kuni 17. juulini 2019 Saksamaa kaitseminister. Väidetavalt ohati Bundeswehris kergendatult, kui naine sellest ametist lahkus. Selle, et just von der Leyen Saksamaa kaitsevõime laostas, ütles talle Euroopa Parlamendis välja ka EKRE eurosaadik Jaak Madison.

Nüüd on Saksamaal taas naiskaitseminister ja jamad jätkuvad. ERR vahendab: “Saksamaal käib Bundeswehri aegade suurim moderniseerimine, kuid kriitika ja kahtlused kaitseminister Christine Lambrechti (SPD) suhtes üha kuhjuvad. Enam kui üheksa kuud pärast Ukraina sõja algust on kõikvõimalikud hanked Bundeswehri tugevdamiseks hilinenud, selgub ARD Tagesschau analüüsist.

Ühelt poolt soovisid sotsiaaldemokraadid endale valitsuses mõjukat kaitseministri kohta. Teisalt soovis Scholz täita valitsuskabineti võrdselt naiste ja meestega.

Sellele vaatamata oli Lambrechti saamine kaitseministriks ka paljudele sotsiaaldemokraatidele üllatus. SPD vasakpoolsest tiivast pärit juristi taustaga poliitik polnud seni kaitsevaldkonna või Bundeswehri teemal silma paistnud. /…/ Puuduste nimekiri on ikka üllatavalt pikk – ka asjade puhul, mida saaks kiiremini kätte. Bundeswehris on endiselt puudu hädavajalikust, olgu selleks kaitsevestid, soojad riided ja moodsad raadiosaatjad. Ja muidugi laskemoon.”

Seega ei tööta naisministri käe all ka Angela Merkeli taandudes ja uute poliitjõudude saabudes alanud Bundeswehri moderniseerimine ning ka Ukraina sõjalises abistamises on Saksamaa nõrgeim lüli, vähemalt suurriikide seas. (UU-ERR)