Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakonna ministeerium ei toeta vähiravimite odavamaks muutmist

-
03.01.2023
Rahandusminister Annely Akkermann.
© Riigikogu

On juba tavapärane, et mistahes inimesi abistava eelnõu peale keskendub Reformierakond mitte lahenduste otsimisele, vaid tõestamisele, miks seda teha ei saa. Muuhulgas räägitakse võrdsuspõhimõttest, mille kohta on EKRE poliitik Eeva Helme öelnud: “Võrdsustamisega” ollakse jõutud sinnamaale, et parem olgu kõigil halvem.”

Aga just nii Reformierakonnale kuuluv rahandusministeerium teebki. BNS vahendab: “Ministeerium: vähiravimite maksualandus tekitaks ebavõrdsust.” Ehk siis tähtsad pole mitte vähihaiged, vaid kohustuslik “võrdsus”.

BNS jätkab: “Rahandusministeerium ei toeta detsembri keskel Isamaa, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Keskerakonna fraktsiooniliikmete algatatud eelnõu vähendada teatud ravimitele käibemaksumäära 5 protsendile, kuna sellega ei saavutata ministeeriumi hinnangul eelnõuga soovitud eesmärki muuta vähktõve ja muude pahaloomuliste kasvajate raviks mõeldud ravimid kättesaadavamaks.

Maksualandus puudutaks eelnõu kohaselt neid ravimeid, mis pole niinimetatud soodusravimite nimekirjas, mille maksumuse Eesti Haigekassa 75 või 100 protsendi ulatuses abivajajale hüvitab.

“Ravimitele kohaldatakse juba juba praegu vähendatud käibemaksumäära 9 protsenti, maksumäära vähendamine 5 protsendile ei mõjuta ravimi hinda selliselt, et ravim muutuks selle vajajale kättesaadavamaks. Pole tõenäoline, et 4-protsendine käibemaksu erinevus saaks olla ravimi vajajale oluline tegur otsustamisel, kas osta see ravim oma raha eest või mitte,” märkis rahandusminister Annely Akkermann vastuses eelnõu algatajatele.”

Jutt on täpselt sama, mis peaminister Kaja Kallasel Riigikogu infotunnis: kuskil mingis riigis olevat mingit käibemaksu alandatud ja see ei olevat midagi paremaks muutnud, seega on ka meil see “ebatõenäoline”.

Reformierakond otsib ainult põhjendusi, miks midagi mitte teha, samas kui mistahes väiksemgi leevendus tagaks taskukohasema juurdepääsu ülikallitele ravimitele. Seda näitab ka järgnev “põhjendus”.

Akkermanni hinnangul tekitaks selline regulatsioon aga ebavõrdsust, kuna heategevusega ei tegele ainult selleks asutatud organisatsioonid vaid ka eraisikud ja äriühingud. “Lisaks tekitaks ebavõrdsust ka see, et hüvitis puudutaks konkreetselt vähktõve ja pahaloomuliste kasvajate raviks mõeldud ravimeid, jättes kõrvale muude haiguste raviks mõeldud ja Eesti Haigekassa ravimite loetellu mittekuuluvad ravimid,” selgitas Akkermann.

Sulasementaliteediga Brüsseli-truu Reformierakonna käitumise seletab ära lause: “Käibemaksu täielikku kaotamist soodusnimekirja mittekuuluvatele ravimitele ei võimalda Euroopa Liidu direktiiv, mis käsitleb ühist käibemaksusüsteemi.” Ehk tühja neist vähihaigetest, Suur Hunt ei luba ja sõna peab kuulama.

Uued Uudised