Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Liina Kersna tõstis oma räpase kiirtestide hankega nende müüja kasumi taevasse

-
05.01.2023
IINA KERSNA

Koroonaaasta 2021 möödus kiirtestide müüjale Selfdiagnosticsile enam kui edukalt: viis korda kasvanud käibelt teeniti miljoneid eurosid kasumit.

“Müügi ja turundustegevuse valdkonnas toimus positiivne areng peamisest seoses Covid-19 antigeeni testide müügiga, eriti neljandas kvartalis. Ka projektimüük, jaemüügile suunatud veebikanali tegevus ja müük Saksamaale on suurendanud ettevõtte müügikäivet oluliselt,” märgitakse Äripäeva teatel Marko Lehese enamusosalusega Selfdiagnosticsi majandusaasta aruandes.

Tulemuseks oli 8,6 miljoni eurose käibe pealt teenitud 3,5 miljonit eurot puhaskasumit. 2020. aasta käive oli näiteks vaid 1,7 miljonit ning puhaskasum 0,3 miljonit eurot.

Ka maksuametile esitatud konsolideerimata käibe deklaratsioonidest selgub, et lõviosa müügist toimus neljandas kvartalis. Müügi otstarbel ostetud kaubad, ehk siis kiirtestid, maksid ettevõttele 4,1 miljonit eurot.

See sama 2021. aasta neljas kvartal läks aga ajalukku sellega, et haridus- ja teadusministeerium tellis ettevõttelt koolide jaoks viie miljoni euro eest koroonaviiruse kiirteste.

Turuosaliste kahtluste järgi maksumaksjale turuhinnast kaks miljonit eurot kallimaks läinud koolidele mõeldud kiirtestide hanget uuris hiljem nii rahandusministeeriumi järelevalve kui prokuratuur.

Nende testide hankimine jäi haridus- ja teadusminister Liina Kersna (Reformierakond)  vastutada ning testid koolidesse ka laekusid, kuid rahandusministeerium leidis hiljem, et sellega rikuti ikkagi seadust.

Kuivõrd prokuratuur alustas ka kriminaaluurimist, astus Kersna ministrikohalt juunikuus tagasi. Detsembris uurimine lõpetati ja kuritegu ei tuvastatud.

Alguses poliitikast välja astuda lubanud Kersna, aga kandideerib rõõmsalt taas Riigikogusse.

 

Allikas: Äripäev