Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Narvas jälle küpseb punane jama: sots jääb sotsiks ja Raik jääb Raigiks

-
06.01.2023

Poliitikas on inimesi, kes on nagu tuulelipud: nende seisukoht vastab alati tuulesuunale. Nende peale ei ole võimalik loota ei valijatel ega riigil, nad on lihtsalt võimuahned hüvede tarbijad, soodustades oma poolteeseldud kõhkleva hoiakuga konflikte, tekitades arusaamatusi ja igasugust muud jama.

Selliste hulka kuulub ka praegune Narva linnapea Katri Raik, kes aastaid ei tahtnud ümber nimetada eestlasi massiliselt tapnud ja nende laipu manufaktuuri suurpeldikus uputanud kahe timuka nimelisi tänavaid. Ajas „tankikriisi“ ajal mingit limast vormitut iba, vingerdanud nii ja naa, pannud jaanipäevaks selga Venemaa lipuvärvides kleidi.

Oma nahahoidmises tõotas ta, et ei lähe Riigikogu valimistele, ja nüüd ikkagi läheb (või homme saame teada, et siiski ei lähe?). Ta osales aastaid Narva võimustruktuurides rängas keeleseaduse rikkumises, ajas tanki loos äärmiselt kahepalgelist juttu, üritades veeretada kogu „süü“ riigi ja seega ka eestlaste kaela.

Nüüd, enne valimisi, mängib ta jälle todasamust mängu, et konkureerida rašist Stalnuhhiniga temasuguste valijate häälte eest. Katri Raik on muutunud mingiks estosotside etaloniks: võlts, libe, reeturlik poliitik ja nahahoidja.

Nii täna õhtulgi teatab rus.err: „Narva ei kavatse otsustada kahe nõukogude mälestusmärgi küsimust enne valimisi“.

Riigikantselei ootab Narvalt hiljemalt 15. jaanuariks nõusolekut kahe punamonumendi demonteerimiseks piiriäärses linnas. Meer Raik on vastu: „Arvan, et selle küsimusega tuleb tegeleda pärast parlamendivalimisi. Sest mälestusmärkide küsimus pole küll mingi diskussioonide küsimus enne valimisi. Peale selle on neid monumente talvel nihutada mõttetu. Ja loomulikult vajab arutamist, mida täpselt me hakkame edasi tegema,“ ütles Raik.

See talve jutt on muidugi eriti andekas.

Narva ajaloolise pärandi komisjoni esimees Aleksei Jevgrafov kardab, et meeri teguviis viib paratamatult uue konfliktsituatsioonini ja 15. jaanuar on see punane joon, milleni riik on nõus vastust ootama. Ja kui linn riigile ei vasta, või vastatakse eitavalt, mälestusmärgid lihtsalt demonteeritakse, plats tehakse kindlasti puhtaks 24. veebruariks.

Katri Raik ei ole Jevgrafoviga nõus ja väidab, et „linnavalitsus võib tegutseda kiiresti ja paindlikult, kui vaja“.

Narva linnavalitsuse kiiret tegutsemist me nägime tanki loo ajal, sest linnavõim reageerib täpselt nii kiiresti või aeglaselt, kui see on Raigile kasulik, ja nii paindlikult, kui on paindlik linnavalitseja selgroog.

Modereerides oskuslikult järjekordset võimalikku konflikti peab Raik silmas oma huve ja üritab koguda võimalikult rohkem hääli valimistel. Et saaks mandaadi, isikupuutumatuse ja siis saaks ise valida, mis koht oleks soojem. Isegi tema enda erakonna esimees oli tolles tanki loos Raigiga hädas. Ja ei see häma lõppe.

Pole ime, et härra Maurus vihkas „sotsialismust“ ja sotse, ühtlasi ka sotsioloogiat. Tark inimene oli.

Ivan Makarov