Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Nursipalu laskeala võidakse laiendada kiirmarsil ehk teerullimeetodil

-
08.01.2023
Valitsus kavatseb teerulliga sõduritest mööda kihutada ja neile teed teha. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Isegi kui Eestile on kaitse-eesmärkidel Nursipalu laskeala laiendust vaja, on halvim see, kui seda tehakse kohalikust rahvast üle sõites – aga just seda Kaja Kallase valitsus teha kavatseb. Viimastel aastatel on saanudki tavapäraseks, et Eesti riik (täpsemalt riigivõimu käsutajad) sõidab oma inimestest lihtsalt teerulliga üle.

Venemaa sõjalisele ohule viidates soovib kaitseministeerium Nursipalu harjutusvälja laiendamisel käiku lasta seaduse erisätte. Valitsuse otsusel lubab see riigi eriplaneeringu pikki tähtaegu ja koosolekuid vältides menetleda polügooni laiendamise ära 15 kuuga ning võtta see uutes piirides kasutusse 2024. aasta kevadel, vahendab Lõuna-Eesti Postimees.

“Kas see tähendab, et kohalik rahvas on siis täielik null?» küsis Rõuge volikogu esimees Mati Kuklane. Vastust sellele muidugi ei tule.

«Kaalume tõepoolest planeerimisseaduses ette nähtud võimaluse kasutamist, mille kohaselt on võimalik valitsusel harjutusvälja laiendamise otsustamisel kasutada nn riigikaitselist erandit ülekaaluka julgeolekuohu korral,» kinnitas kaitseministeeriumi innovatsiooni osakonna juhataja Miiko Peris.

Lõuna-Eesti Postimehele on vihjatud, et Reformierakond sooviks erandi andva valitsuse otsuse juba enne Riigikogu valimisi vastu võtta.

Kui Nursipalus põrkuvad riigi kaitsevajadused ja elanikkonna vastuseis, siis peaks leidma kompromissi, kuid praegune valitsus paneb prioriteedid esimesele – ometigi asub Nursipalu sedavõrd lähedale Vene piirile, et rahva usaldusega oma võimuinstitutsioonide vastu mängida ei tasuks. Lisaks on Nursipalu väljaarendamiseks ikkagi liiga vaenlase tuleulatuses.

Nursipalu laienduses pole kaalukausil ainult Eesti kaitsevõime, vaid ka inimeste usaldus oma riigi vastu. Seda Gordioni sõlme lihtsalt läbi ei raiu.

Uued Uudised