Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eestil pole endiselt aimugi, kui palju on siin Ukraina sõjapõgenikke ja mida nad siin teevad

-
09.01.2023
Ravikindlustus ja Ukraina lipp.
© UU

ERR on kirjutanud pretensioonika pealkirjaga loo “Eestist lahkub rohkem Ukraina põgenikke kui siia saabub”, kuid kogu artikkel räägib siiski sellest, et Ukrainast lähtuvate rändeprotsesside tegelikust kulgemisest pole Kaja Kallase valitsusel aimugi.

“Eestisse jõuab üha vähem Ukraina sõjapõgenikke – kui veel oktoobris oli saabujaid umbes 8000, siis detsembris alla 3500. Teisalt on palju neid põgenikke, kelle aastane elamisluba hakkab lõppema ja keda ootab ees ajutise kaitse uuendamine,” vahendab rahvusringhääling.

Artikli vastuolud torkavad aga kohe silma. Ühelt poolt: “Viimase aja trend on see, kui vaadata detsembrikuu pealt, et Eestist lahkub rohkem ukrainlasi kui siia saabub,” selgitas kagu piiripunkti juht Peter Maran.” Teisalt jälle: “Kui palju on Eestisse Ukraina põgenikke jäänud, seda PPA ei tea. Samal ajal on Venemaa täiemahulise sissetungi alguses Eestisse saabunud tuhandete põgenike ajutine elamisluba lõppemas ja seda tuleks pikendada, kuid paljud neist inimestest on ilmselt Ukrainasse tagasi pöördunud või liikunud edasi järgmisesse riiki. /…/ On oht, et kõigi põgenikeni see info ei jõua.”

Seega – kui pealkiri väidab, et Eestist lahkub Ukraina sõjapõgenikke rohkem, kui saabub, tunnistavad PPA ametnikud, et nad ei tea, kas nad on siin, koju tagasi pöördunud või edasi liikunud.

Segadus valitseb ka selles osas, kuidas edasi toimida. ERR jätkab: “Euroopa Komisjoni hinnangul peaks kaitse pikendamine olema automaatne. See võib aga valusalt kätte maksta. “Kui me ajutist kaitset niimoodi automaatselt pikendame, siis me pikendamegi seda inimestel, keda siin tegelikult ei ole. Sotsiaalsed hüved on tagatud ja nad võivad elada hoopis kuskil Ukrainas või Venemaal ja siis meie maksumaksja rahade eest makstakse neile põhjendamatult toimetulekurahasid,” kommenteeris Maran.

Sotsiaalkindlustusamet maksab ajutise kaitse saajatele peretoetusi, puudega inimese toetusi ja vanaduspensioniealistele tagatakse ravikindlustus. Toetusi on makstud umbes kümne miljoni euro ulatuses.”

Nagu näha, on ukrainlaste kontrollimatu sisselubamine Kaja Kallase valitsuse poolt põhjustanud täieliku kaose – keegi ei ta siia saabunud ukrainlastest suurt midagi, aga raha neile makstakse. Selle peale märgib üks kommentaator sarkastiliselt: “Lippude järgi otsustades ongi Eesti juba Ukraina ja nii ukrainlased ka käituvad.”

Uued Uudised