Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valitsus irvitab saarlaste üle: minister Sikkut arvab, et kompenseerida tuleb vaid patareide ja taskulambi ost

-
10.01.2023
Minister Sikkut näitab seda nii odavale elektrile kui ka oma energiajulgeolekule.
© UU

Saarlased on nördinud, sest nüüd selgub, et enamik neist ei saa hüvitist pika elektrikatkestuse eest, mis mattis Saaremaa külma ja pimedasse – sotsid ja reformierakondlased küll räägivad inimeste abistamisest, aga jutuks see jääbki.

Hulgal detsembritormis kannatanud Saaremaa inimestel tekkis ekslik ettekujutus, et Elektrilevi maksab neile päevade kaupa ilma elektrita olemise eest hüvitist ja korvab tekkinud kahjud, tegelikult sai hüvitist vaid osa kannatanutest, kirjutab Postimees.

“Meil oli elekter täiesti ära 9. detsembri ööst 12. detsembri õhtuni”, “Kõige pikem katkestus oli pea neli ööpäeva jutti”, “Olime 128 tundi ilma elektrita ja kogu sügavkülma kraam läks raisku,” kirjutavad inimesed. Need, kes mingit kompensatsiooni said, räägivad 24 või 27 eurost, mis pole kuidagi piisav.

Saarlased lootsid hüvitist saada majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) määruse järgi – talvisel ajal peab Elektrilevi rikkelise elektrikatkestuse kõrvaldama 16 tunni jooksul. Kui aega läheb kauem, tekib õigus hüvitisele. Paraku on määruses ka punkt, et eriolukordade puhul, milleks on näiteks tugev tuul, jäide, üleujutus ja torm, peab Elektrilevi elektri tagasi tooma 72 tunni ehk kolme ööpäeva jooksul alates eriolukorra lõppemisest.

Selgus, et Elektrilevi juhatuse 21. detsembri otsusega kestis eriolukord 9. detsembri kella 21-st 12. detsembri kella 16-ni. Sellest lähtuvalt ei maksnud Elektrilevi hüvitist neile, kellele jõudis elektriühenduse taastada 15. detsembril kella 16-ks.

Seejuures kõlavad ehtsaima irvitamisena majandusminister Riina Sikkuti sõnad, et sedavõrd väikesed ja fikseeritud summad ongi seetõttu, et need on mõeldud taskulambi, patareide või raadio ostmiseks. Kui ta tuli selgitada, miks Elektrilevi ei maksa kinni enamikku mitmepäevastest elektrikatkestustest tingitud kahjudest, ütles Sikkut: “Tuleks võtta helgem lähenemine,” – ta tõi näiteks generaatori või kütuse erakorralise soetamise kompenseerimise.

Kõigest sellest koorub välja tõsiasi, et riik ei suuda oma kohustusi täita (tagada inimestele katkematu elektrivarustus) ja kui inimesed jäävad pikaks külma ja pimedusse, siis üritab riik kogu hingest välja vingerdada kohustusest neile tekkinud raskused kompenseerida. Samas on oma hiigelkasumeid reklaamiv Eesti Energia nagu täissöönud puuk, kes on oma tarbijatelt tohutud summad kalli elektri kaudu välja imenud.

Kaja Kallase valitsus ajas energiahinnad kõrgustesse, on nende hindade kaudu saanud riigifirmasse suured summad ja nüüd on loobunud isegi oma kompensatsioonipoliitikast – varem oli kombeks rahvalt riisutud rahaga ikkagi “head onu” mängida, nüüd ei tehta enam sedagi. Vähemalt saarlased peaksid poliitoravatele ja punastele valimistel keskmist sõrme näitama, muidugi ülekantud tähenduses.

Uued Uudised, BNS, Postimees