Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Isamaalasest välisminister viib ellu EKRE ideed, millele tema erakond kord vastu oli

-
11.01.2023
Praegu veel on haare lai.
© Uued Uudised

Kui Riigikogu hääletas Venemaa režiimi terroristlikuks, tegi EKRE ettepaneku, et sellega peavad kaasnema selged poliitilised sammud, kuid ülejäänud parlamendierakonnad, sealhulgas Isamaa, hääletasid need ettepanekud maha. Nüüd üritab välisminister Urmas Reinsalu ennast võõraste sulgedega ehtida.

EKRE fraktsiooni ettepaneku kohaselt oleks Riigikogu avalduse tekstis pidanud sisalduma üleskutse kõigile Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikidele kutsuda Moskvast tagasi oma suursaadikud ning sulgeda Venemaal kõik muud diplomaatilised esindused peale suursaatkonna.

„Diplomaatiliste esinduste taseme vähendamine saadab selge ja ühese sõnumi Venemaa rahvusvahelise staatuse vähenemisest. Tegemist on konkreetse ja arusaadava sammuga Venemaa diplomaatilise staatuse vähendamiseks,“ selgitas Martin Helme.

Nüüd teatab BNS: “Eesti teatas kolmapäeval Venemaa suursaadikut otsusest, mille kohaselt peab Venemaa oma Tallinna saatkonna töötajate arvu vähendama 1. veebruariks kaheksale diplomaadile ning 15 lähetatud haldus-, tehnilisele ja teenindavale töötajale.

Otsuse eesmärk on saavutada saatkonna ametikohtade arvus samaväärsus, mis tähendab, et pealinnades tegutsevates Venemaa ja Eesti esindustes muudetakse lähetatud ametikohtade arv võrdseks, teatas BNS-ile välisministeerium.

„Eesti peab suhetes Venemaaga väga oluliseks samaväärsuse põhimõtet. Arvestades, et Venemaa saatkonna personal ei tegele agressioonisõja tingimustes Eesti-Venemaa suhete edendamisega, näeme, et Venemaa esinduse praegune suurus ei ole põhjendatud,“ sõnas välisminister Urmas Reinsalu.”

Välisministeerium samm on märgatavalt lahjem EKRE soovitatust, kuid ometigi on see väike edasiminek, samas tehakse just seda, mida soovitasid rahvuskonservatiivid. Aga Riigikogu saalis hääletasid kõik erakonnad maha EKRE parandusettepanekud, mis oleksid sõnalisele hukkamõistule lisaks kehtestanud ka otsesed sanktsioonid.

Uued Uudised

Loe ka EKRE: Venemaa terroristlikuks kuulutamisega peavad kaasnema selged poliitilised sammud