Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rene Kokk: Kaja Kallase valitsuse kärped projekti “Kodu tuleohutuks” kallal on kaasa toonud tulesurmade arvu kasvu

-
12.01.2023
Päästjaid ei ole Eestis piisavalt väärtustatud ja see kajastub ka tulesurmade arvu kasvus. Pilt päästjate aktsioonist Toompeal on illustratiivne.
© Uued Uudised

Kolmapäevases valitsuse Riigikogu infotunnis juhtis EKRE saadik Rene Kokk praeguse siseministri Lauri Läänemetsa tähelepanu sellele, et Kaja Kallase esimese valitsuse kokkuhoiupoliitika nudis ära projekti “Kodu tuleohutuks”, kus tuletõrjujad käisid käisid kodusid kontrollimas, ja tagajärjeks on tulesurmade plahvatuslik kasv just sel talvel.

“Üks sisejulgeoleku väga oluline aspekt on kahtlemata meie kodude tuleohutus. Kui me vaatame trende, siis kahjuks 2020. aastal hukkus tulekahjudes Eestis 36 inimest, 2021. aastal juba 39 ja aastal 2022 48 inimest. Tulen tagasi teie eelkäija juurde, kes siin 2022. aasta eelarvet ja neid teemasid arutades tõi ühe kokkuhoiukohana välja aastaid väga hästi toiminud Päästeameti ja kohalike omavalitsuste vahelise koostööprojekti “Kodu tuleohutuks”. Tollel ajal sai minu poolt läbi EKRE tehtud ka muudatusettepanek eelarvele, kus me palusime suurendada 1 miljoni võrra Siseministeeriumi vahendeid, et anda Päästeametile juurde, et see projekt saaks korralikult rahastatud.

Kahjuks tolleaegne koalitsioon seda ei toetanud, seda raha sinna juurde ei saanud. Mulle küll tundub, et see on nüüd see koht, kus kahjuks peab ütlema, et õnnetus tulles. Milline on teie seisukoht täna, olles selles valdkonnas, oma eelkäija otsuse kohta, kus ta otsustas, et see on just see koht, kus raha kokku hoida? Kusjuures ma olen korduvalt  temaga rääkinud ja selgitanud, et see on koht, mis meile näppu lõikab ja kus me inimelusid kaotame. Ei ole küll hea või viisakas öelda seda, et ma ju ütlesin, aga tegelikult me täna sinna jõudnud oleme.

Kuidas teile tundub täna, et kas meil siis Päästeameti selles valdkonnas töötavaid inimesi on piisavalt? Halenaljakas on jant selle katuserahade üle ja riigikontrolöri tähendused, et see ei ole nagu õige lahendus, kuidas hakati teie valitsemisalas lasteaedasid ehitama – kuigi see mõte kindlasti oli hea, mis te mõtlesite, aga väga vale ministeeriumi rea pealt. Siis tulid ka mõned päästjad, kes ütlesid, et täitsa kummaline, et me oleme täna alamehitatud, alarahastatud, aga tahame hakata ehitama meie ministeeriumi vahenditest lasteaedasid.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid